Кои са най-опасните за здравето навици

Навикът е действие, което се извършва редовно в рамките на рутината и се възприема като нещо обичайно.


Предстои да обобщим петте най-опасни за здравето навици.

Заседнал начин на живот

Липсата на двигателна активност и уседнал начин на живот са считани за враг номер едно за здравето. Въпреки че са една от водещите причини за смъртност и заболеваемост, много хора  не ги възприемат като заплаха.
Хората, склонни към заседнал начин на живот, обикновено бъркат понятието „почивка” с липса на всякаква активност. Съвсем естествено е, че тялото се нуждае за възстановяване, но дългото време, прекарано в леглото или на дивана не е здравословно. С времето този навик води до проблеми с опорно-двигателния апарат, като остеопороза, артрит и остеоартрит, също натрупване на килограми, диабет, системни заболявания.

Високи нива на стрес

Една от главните препоръки към съвременното общество е да бъде постигнат контрол над стреса, като превантивна мярка срещу много заболявания.
По време на стресов епизод в тялото се задействат различни биохимични реакции и при честа повторяемост се наблюдава безпокойство, тахикардия, главоболие, променливост на настроенията, изблици на гняв, агресия, депресивни епизоди.
Неизбежно е в ежедневието си да имаме стресови ситуации. Човешкото тяло е подготвено за такива моменти и е напълно естествено да устои. Опасността възниква тогава, когато това се случва често и тялото и ума постоянно са изложени на влиянието му.

Пропускане на закуската

Нито забързаното ежедневие, нито която и да е ограничителна програма не би могла да е оправдание за пропускане на закуската. Според диетолозите, пропускането на хранения през деня, особено закуската, е един от най-лошите навици със сериозни последствия за здравето.

Много наблюдения показват, че хората, които не закусват, го правят защото вярват, че така се лишават от излишно количество калории и по този начин се грижат за здравето си. В действителност е точно обратното. Отказът от хранене сутрин води до общо изтощение, затруднена концентрация, повишаване на апетита към сладки и тестени храни, склонност към преяждане в по-късните етапи от деня.

Изолация

Благоразположението ни зависи до голяма степен от взаимодействието с други хора. Контакта и общуването са ни необходими, за да оцеляваме, да изпитваме чувство за удовлетвореност, заетост или развлечение.

Прекарването на твърде много време в изолация е нездрава практика, която свидетелства за проблеми с общуването, самочувствието, адаптивността и поведението.
Хората, които признават, че се чувстват добре в собствената си компания, по-често страдат от нервни разстройства, тревожност и депресия.

Безразсъдно излагане на слънце

През последните години слънцето е често сочено като враг номер едно за кожата и здравето като цяло. Безразсъдното излагане на слънце крие сериозни рискове, като изгаряне, натрупване на свободни радикали и преждевременно стареене на клетките, пигментация, увреждане на кожата, увреждане на зрението, рак.
Красивият слънчев загар винаги ще изглежда привлекателно върху кожата, но само тогава, когато е постигнат с мярка и предпазваща грижа.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах