Кои са най-ефективните слънцезащитни продукти?

Слънцезащитните продукти са задължителен елемент от правилната грижа за кожата. В противен случай преките слънчеви лъчи могат ѝ да нанесат сериозни щети -  бързо състаряване, поява на лунички, старчески петна и зачервявания. Ето защо дерматолозите препоръчват използването на слънцезащитни продукти през цялата година, но с различна степен на защита, спрямо съответния сезон.  

Кои слънчеви лъчи са вредни за здравето?

Слънчевите лъчи са различни. Открояват се три вида - UVA, UVB и UVC лъчи. Последните практически не проникват в озоновия слой, което означава, че са безопасни за хората. Като цяло, слънцето оказва благоприятен ефект върху организма. То стартира процеса на производство на витамин D, който отговаря за здравината на зъбите и ноктите, а също и за еластичността на мускулната тъкан. Този витамин влияе и върху производството на серотонин - хормонът на щастието. 

“Уговорката” обаче е да приемаме слънчевите лъчи в умерени дози.  В големи количества те могат да бъдат изключително вредни, поради тази причина и съвременните производители създават различни слънцезащитни продукти – кремове за лице, мляко за тяло, флуиди за екстремна защитаемулсия за лице,гел против алергиилосион за бронзов тенолио за тялотоалетно мляко за след слънцебалсам за след слънце и много други.

Избор на слънцезащитни продукти

От голямо значение е факторът SPF. Така например за обикновена разходка в парка е достатъчен слънцезащитен крем за лицето със SPF-20 през лятото и SPF-15 през зимата. За почивка на морето обаче ще ви бъде необходим минимум SPF-45, а най-добре е да изберете направо на SPF-50.

Ползи от употребата на слънцезащитни кремове

Предимствата на слънцезащитните продукти е, че те започват да действат много бързо, неутрализирайки щетите от UV лъчите.  

Един добър слънцезащитен крем за лице ще ви помогне да се насладите на слънчевите лъчи, без да навредите на здравето си, при това ще се радвате и на равномерен бронзов тен.

Два са филтрите, които успяват да устояват на вредното въздействие на слънчевата светлина. Първият е физически, вторият е химически. Първият има способността да отразява UV лъчите като огледало, докато вторият ги абсорбира и образува тънък защитен филм върху кожата, който пречи на UV лъчите да проникнат през нея.  

Съществуват също така и кремове, които могат само да неутрализират UVB лъчите, както и такива, които се справят еднакво добре с UVB и UVA.

Състав на слънцезащитните кремове

Съставът на продуктите за физическа защита трябва да включва основно две вещества:

  • Цинков оксид - съединение с неорганичен произход, което не се абсорбира в кожата и има свойството да блокира UV лъчите;
  • Титанов диоксид – хипоалергенно вещество, което не предизвиква дразнене на кожата.

Продуктите с физически филтри са абсолютно безвредни за здравето, затова и козметолозите позволяват те да бъдат използвани дори и от деца.

Много съвременни производители произвеждат смесени форми, добавяйки химични и физични филтри в един и същ продукт. За да ги разпознаете, внимателно прочетете състава на етикета.

На какви изисквания трябва да отговаря всеки качествен слънцезащитен продукт? 

  • Да отразява или абсорбира опасните UVA и UVB лъчи възможно най-ефективно;
  • Не прониква в дълбоките слоеве на епитела;
  • Да е устойчив на температурни разлики;
  • Опаковката му да не пропуска светлината;
  • Освен физически и химически филтри, да съдържа в състава си и естествени екстракти, масла, антиоксиданти, витамини А, С, Е, флавоноиди  и минерали.

Най-добрият слънцезащитен крем за лицето е този, който подхожда на вашия тип кожа (суха, мазна или нормална) и освен че я предпазва от UV лъчите, ви помага да се грижите за нейната свежест и мекота.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах