Кои са често срещаните заразни болести сред хората

Заболеваемостта е обичайна и неизбежна част от живота на хората. Някои от болестите са обикновено неудобство, а други по-сериозни състояния, които могат да завършат с усложнения.

Вижте кои са най-заразните и най-често срещани заболявания сред хората.

Хепатит

Хепатитът е инфекциозно заболяване, което засяга черния дроб и протича с различна тежест. Макар до ден днешен да се откриват все повече нови и нови хепатитни вируси, най-често срещани са тези, които причиняват хепатит: А, В и С.

Заразяването с хепатит А става по чревен път, с прием на заразена вода или храна. Симптомите включват силна отпадналост, жълтеница, увеличен черен дроб. Хепатит А е напълно лечим.

За разлика от него, хепатит В се предава по кръвен и полов път. Протича остро, а когато хронифицира, е нелечим.  

Съществува надеждна ваксина срещу двата типа, А и В хепатит.  За хепатит С все още няма такава. Счита се, че повече от 80% от инфектираните с вируса на хепатит С, развиват хроничен хепатит С. Заразяването става по кръвен път и в много редки случаи по полов.


Варицела

Това заболяване не се възприема като сериозно, тъй като не застрашава живота. Обикновено по-голямата част от хората заболяват по време на детството си. От варицела се боледува само веднъж. След първата среща с вируса се изграждат антитела, които не позволяват повторно заболяване. Заразяването се осъществява по въздушно капков път,  чрез контакт със заразоносител или досег със замърсени предмети. В детска възраст варицелата протича много по-леко и без усложнения.


Херпес

Херпесните вируси засягат устните (херпес симплекс 1),кожата и лигавиците на гениталиите (херпес симплекс тип 2). Заразяването с херпес става посредством кожен или сексуален контакт със заболял, използване на принадлежности на заразоносител, по въздушно-капков път. И двата вида херпесни инфекции са напълно лечими. Характерно за симптоматиката е появата на специфичен, болезнен обрив и парене, треска и обща отпадналост. Разликата е предимно в локализацията на обрива и тежестта на симптоматиката. Лабиалният херпес, например, протича по-леко. При херпес зостер, който се причинява от варицела –вируса,  вероятността от усложнения е голяма, затова е необходимо лечението да бъде проведено под наблюдението на специалист.

СПИН

СПИН, или синдромът на придобитата имунна недостатъчност, се предизвиква от заразяване с вируса на човешката имунна недостатъчност. Характерно за болестта е, че засяга прогресивно ефективността на имунната система и по този начин организма става уязвим на всякакви атаки. До този момент за болестта не съществува лечение. Заразяването се осъществява чрез сексуален контакт, контакт със замърсена кръв или от майка на дете. Смята се, че днес 36.7 милиона души по света живеят със заболяването. У нас броят на ХИВ-позитивните е около 2600 души.


Грип

Добре познатият грип представлява вирусно заболяване. Счита се, че в зимния сезон засяга над 80% от населението. Причинител е грипният вирус, който е изключително изменчив. Заразяването  е лесно – по въздушно-капков път, контакт със заболял или досег със замърсени предмети. Характерно при заболяване е внезапното начало и бързия прогрес на симптоматиката. Оплакванията включват главоболие, температура, кашлица, секреция от носа, обща отпадналост и др. В много случаи, в резултат на грипния вирус възникват усложнения, като отит, пневмония и др.

Възрастните хора, тези с имунодефицит, хронични заболявания, бременните и малките деца изискват повече внимание и мерки за превенция.


Морбили

Подобно на варицелата, това е еруптивно заболяване на кожата, което засяга главно децата и юношите. Заразяването става по въздушно-капков път, чрез контакт с кожата на заразоносител или досег със замърсени предмети. Освен специфичния обрив, други характерни симптоми са подуване на лимфните възли, обща отпадналост и висока температура. Заболяването е напълно лечимо.


Човешки папиломен вирус

До този момент са изучени и познати над 200 вида папилома вируси. Те засягат предимно клетките на кожата и лигавиците в човешкото тяло. На човешки папилома вирус се дължат брадавиците и ракът на маточната шийка. Над 40 вида от папилома вирусите се предават по полов път, а действието им не може да бъдат предотвратено с помощта на профилактика.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах