Книга за лятото

По време на лятната ваканция децата имат много повече свободно време, което е добра възможност за включване на занимания, като четенето на художествена литература.

В днешно време децата отделят все по-малко време от лятната ваканция за игри на открито, общуване с връстници и четене. Компютърът, телевизорът и таблетът изместват книгата. Педагози и педиатри препоръчват децата да бъдат насърчавани да посвещават повече време на четене, разбира се, без да бъдат пренебрегвани игрите навън.
По този начин лятната почивка би могла да е и приятна, и полезна, от гледна точка на обогатяване на речника и развиване на въображението на децата. Прекарването на поне два часа дневно в компанията на приятна книга е един добър начин да се упражнява четенето, интерпретацията и дори да се обогати езика и въображението. Освен това, децата, които отделят време за четене през лятото, се нуждаят от много по-малко време за адаптация към училищните занимания през есента.

Възрастта от 7 до 12 е считана за най-благодатна за насърчаване и изграждане на положително  отношение на децата към книгите, езика, знанието. Книгите са най-добрият помощник на децата за овладяване на езика и събуждане на любопитството към заобикалящия свят.

За да е още по-ползотворно, специалисти препоръчват четенето на глас, в което занимание да се включва цялото семейство. Доказано е, че това стимулира ума и концентрацията в много по-голяма степен, действа успокояващо на психиката и насърчава въображението. Четенето на глас е начин повествованието да се осмисли чрез интонацията, произношението, ритъма на текста, вариациите на гласа, като по този начин читателя и слушателите преживяват и си представят по-живо сцените и ги свързват със своите собствени емоции и чувства. Всичко това е безценно и обогатяващо.

Ето кои са основните ползи от четенето на глас

Споделеното четене би могло да се превърне в семейно занимание, което да насърчи любовта  и доброто отношение към книгите и да направи по-силна емоционалната връзка между родители и деца. Има изследвания, които категорично потвърждават, че ранния интерес към книгите е тясно свързан с емоционалната привързаност между родители и деца.

Четенето на глас подобрява резултатите на децата в училище и е от изключителна полза за обучението. Четенето на глас подобрява способността за концентрация и логично мислене. Децата, които четат повече, не срещат затруднения да се изразяват лесно и ясно.

Книгите са средство за насърчаване на емоционалното развитие: чрез четене може да се обяснят различни понятия, като състрадателност, мъка, несправедливост… Те обогатяват опита на децата и ги подготвят за различни ситуации, дават отговори на различни въпроси, разширяват кръгозора, емоционалната възприемчивост и емпатия. Съществуват доказателства, че емоционално интелигентните юноши демонстрират повече благополучие в по-късен етап от живота си и са по-малко склонни към агресия и насилие.

Четенето подобрява самочувствието: позитивната нагласа, която книгите възпитават, носи на децата вярата, че света е близък и познат, а мечтите постижими.

Няма по-приятно и обогатяващо занимание за децата от четенето. Насърчаването на четенето от страна на родителите обикновено кара децата да желаят да четат още и още. И докато въображението се носи в удивителни сцени, в компанията на приказни или фантастични герои, от тук до края на света, с всяка дума умът съзрява, за да устои на всяко предизвикателство по пътя от детството към един пораснал свят.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах