Kъпането в басейните и морето през лятото увеличава риска от ушни инфекции при децата

Kъпането в басейните и морето през лятото увеличава риска от ушни инфекции при децата

 

 

Децата са изключително уязвими при продължително излагане на влажност и вода, което често води до отит и други ушни възпаления.

Присъствието на чужди тела в ухото, драскотини и наранявания, както и прекомерното почистване на ушната кал са фактори, допълнително предразполагащи към инфекции.

Баните по време на лятната почивка на море или басейн, увеличават риска от външен отит. Предстои да научите какви са съветите на специалистите - отоларинголози, за да се предотвратят възпаления на средното ухо по време на лятната ваканция.

Влагата, натрупана в ушите след къпане или изпотяване, в резултат на високи температури, е основен рисков фактори за дифузен външен отит, наричан също 'ухо на плувеца'. "Този вид инфекция е често срещана през лятото и засяга епитела на ушния канал. Той има защитна роля и предпазва от бактериални и гъбични инфекции. Продължителното излагане на влага и топлина улеснява микробиалния растеж и води до възпаления.

Основните симптоми, които се наблюдават, са болка, дискомфорт при дъвчене или прозяване, сърбеж, запушване, промени в остротата на слуха. В тези случаи се налага консултация с отоларинголог, който да установи причината и да назначи подходящо лечение.

Може би не знаете, но липсата на ушна кал, може да бъде причина за възникване на възпаление. Известно е, че тя има защитна роля  -  действа като щит и предпазва от бактерии, вируси и гъбички. В тази връзка, препоръките на специалистите са да не се прекалява с почистването. Нещо повече, при неправилна употреба, тупфите, които обичайно се използват за ежедневна хигиена, могат да предизвикат наранявания и възпаление.

Други рискови фактори за развитие на инфекция са алергичен дерматит, стрес, замърсена среда, както и бактериално или химическо замърсяване на водите. При пациенти с дерматит, ошипяване, пробиване на тъпанчетата, диабет или имунодефицитни заболявания, се препоръчва използване на тапи за уши при къпане.

За лечение на дифузен отит на външното ухо се прилагат локално антибиотчни, кортикостероидни и противовъзпалителни капки. При инфекции в по-напреднал етап е необходимо в терапията да бъдат включени орални антибиотици. След оздравяването, с цел предотвратяване на повторни инфекции, лекарите съветват пациентите да са особено внимателни и да следват конкретни превантивни мерки.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах