Какво знаем за болестта на Крон

Смята се, че в световен мащаб около 5 милиона души са засегнати от възпалителни заболявания на червата. Тревога предизвиква най-вече факта, че те са изключително сериозни и засягат значително начина на живот. Поради тази причина е необходимо да бъдат обединени наука, здравеопазване и социална политика, за да се улесни живота на хората с такива заболявания, както и да се инициират и предложат нови методи за лечение.


Болестта на Крон представлява хронично възпалително заболяване, което може да засегне всяка част на стомашно-чревния тракт, от устата до ануса. Най-често се отразява на долния край на тънкото черво и началото на дебелото.
 Причините за болестта не са изяснени, но се предполага, че тя е свързана с генетични промени, които засягат имунната система. Болестта на Крон е част от така наречените автоимунни заболявания: имунната система погрешно атакува организма и причинява щети на здравата тъкан на храносмилателната система.

Сред факторите, които влияят върху появата на заболяването, са подчертани:

 Гените и семейната история: вероятността за проява на симптомите е до 10 пъти по-голяма, ако роднина от първа линия страда от болестта на Крон.
 Факторите на околната среда, вредни навици и стрес са отключващи и свързани с тенденцията болестта да се влоши.
 Вирусите и бактериите също могат да са предпоставка за развитие на болестта тогава, когато са налице чести инфекции, които нарушават механизмите на храносмилателната и имунната система.
 Храната е предразполагащ фактор, когато с нея се злоупотребява, не се познават основни принципи на здравословното хранене или се прояви вид непоносимост към определена хранителна група.
Възрастта не е категорично определящ фактор при болестта на Крон. Все пак е установено, че болестта се диагностицира най-често във възрастовия диапазон 15 -35 години.

Предупредителни симптоми, които могат да означават наличие на болестта на Крон:

силни коремни болки
усещане за умора
загуба на апетит
чести позиви, дори когато червата вече са празни
диария, понякога придружена от кървене
загуба на тегло    

Всички тези симптоми, разбира се, трябва да бъдат анализирани от специалист, тъй като биха могли да бъдат свързани и с други храносмилателни проблеми.
В допълнение към оценката на проявената симптоматика, лекарят поставя диагнозата с помощта на тестове и изследвания, като например: иригография, колоноскопия, ентероскопия, компютърна томография, магнитен резонанс.

Лечението на болестта на Крон

В повечето случаи болестта на Крон изисква хирургична интервенция, при която е необходимо да се премахне засегнатата част от червата. Повечето пациенти постигат добри резултати и с последваща медикаментозна терапия значително подобряват начина си на живот.

Храненето би могло да е също средство за подобряване на състоянието и установяване на контрол  над болестта.

Балансираната диета, контрол на калориите и включване на всички групи хранителни вещества в менюто могат значително да подобрят качеството на живот на пациентите с това заболяване.

Ето какво още препоръчваме:

Избягвайте да ядете преработени, пържени и рафинирани храни.
Увеличете консумацията на вода.
Избягвайте прекомерен прием на фибри.
Ограничете консумацията на млечни продукти, ако страдате от непоносимост.
Контролирайте приема на храни, които причиняват подуване и газове.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах