Какво се случва в тялото по време на сън

Сънят преминава през различни цикли, в които се изпълняват жизненоважни процеси. Ето защо е съществено да се гарантира дълбок и спокоен сън.

 

Сънят е основна биологична нужди на всички човешки същества. Освен че е съществено важен за подновяване на енергийните запази, той играе роля в поддържането на физическото и психично здраве. Чудили ли сте се някога какво се случва в тялото по време на сън?

 

Макар да изглежда, че в тялото на заспал човек всичко е в покой, се редуват серия от цикли и се изпълняват основни процеси, характерни единствено за моментите на сън. По време на нощната си почивка мозъкът се отървава от безполезната информация и се обновява.

 

Въпреки че общият период за сън е средно около 7 или 8 часа на ден, през това време се завършват пет различни цикъла с продължителност 90 минути. След това циклите се завъртат отново и отново, докато не настъпи събуждане.

 

Какво се случва по време на сън?

 

Важно е да знаем какво се случва в тялото по време на сън, за да осъзнаем същността на съня и ползите му по отношение на здравето. Главните повтарящи се фази при сън са NREM - която се отнася до бавно движение на очите или тих сън и REM, която съответства на крайния етап или бързото движение на очите.

 

При NREM или не-REM съня, който отговаря на 75% от процеса на почивка, се изпълняват първите четири цикъла. След това тялото преминава през REM цикъла, което съответства на останалите 25% от съня. Всеки от тези цикли спомага за осигуряване на спокойна почивка на тялото и ума.

 

Следователно, когато те не са постигнати оптимално или са прекъснати, се предизвиква серия от симптоми както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. За да разберем по-добре функциите на тези фази, ще проследим какво се случва във всяка от тях.

 

Сънят в т. нар. NREM – фаза

 

NREM или не-REM сън е този, който се случва в първите минути от заспиването. Обхваща фазите от 1 до 4, които общо имат продължителност около 70 минути. По време на всяка фаза текат различни процеси и тялото преминава от повърхностен към дълбок.

 

Фаза 1

Тя представлява момента, в който тялото е между полубудно и заспало състояние. Наблюдава се повърхностен сън.

 

Фаза 2

Сънят е малко по-дълбок, температурата на тялото намалява малко и умът и тялото са в покой,  напълно откъснати от околната среда.

 

Фази 3 и 4

Сънят е по-дълбок и възстановителен. В този момент мускулите се отпускат и получават повече кръвоснабдяване. Понижава се кръвното налягане. В тялото се секретират важни хормони, текат възстановителни процеси и растеж.

 

REM сън

 

REM сънят представлява 25% от цикъла на съня и се наблюдава между 70-тата и 90-тата минута след заспиване. Тъй като фазите на сън се повтарят през нощта, REM сънят се повтаря няколко пъти. Тази фаза също е позната като фаза на бързото движение на очите.

 

Повечето сънища се появяват в тази фаза, точно когато мозъкът е активен, а тялото е спокойно. Мускулите влизат в състояние на парализа - долните и горните крайници не се движат.

 

Ето какво друго се случва в тялото по време на REM - съня…

 

Тялото се презарежда с нова енергия;

Смята се, че REM сънят участва в процеса на съхраняване и организиране на паметта, въпреки че все още липсват достатъчно научни доказателства;

Емоциите и настроенията се балансират;

Очите се движат

Тялото навлиза в състояние на максимално отпускане;

Температурата на тялото се понижава;

Когато мускулатурата на тялото не е блокирана, както е нормално по време на съня REM, човекът, който спи, може да се движи, без да е наясно с това.

 

Какво още се случва в тялото по време на сън

 

Растежният хормон се произвежда в по-голямо количество и участва в регенерацията на костите, тъканите и мускулите;

 

Тялото е под хипнотичен импулс;

 

Гърлото се стеснява от отпускането на мускулите. Поради това някои хора хъркат, дори ако носът им не е запушен;

 

Имунната система се засилва чрез генериране на повече антитела;

 

Активността в церебралната кора (където възниква възприятието, въображението, мисълта и т.н.) намалява.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах