Какво се крие зад познатия коензим Q10

Коензим Q10 е съединение, което се синтезира естествено в човешкото тяло и се съхранява в митохондриите на клетките. Има отношение към процесите на генериране на енергия, защита на клетките от оксидативни увреждания, вируси и други патогени.

 

Коензим Q10 има незаменима роля в човешкия организъм, но с напредване на възрастта синтезата му постепенно намалява. Голяма част от възрастните хора имат дефицит на това съединение. Освен на възрастта, недостигът на коензима може да е свързан с дефицит на витамин В6, генетично нарушена синтеза на CoQ10, митохондриални заболявания.

 

За щастие, освен с храната, коензимът може да се набави и с помощта на хранителни добавки. Предстои да ви разкажем за най-съществените предимства на CoQ10.

 

Укрепва сърдечносъдовото здраве

 

Сърдечни заболявания, като коронарна артериална болест или хипертония, могат да доведат до повишен оксидативен стрес и увреждане на кръвоносните съдове в тялото. Някои от възможните лечения при сърдечни заболявания имат нежелани странични ефекти и може да повлияят нивата на CoQ10. Терапевтичното приложение на CoQ10 като допълнение към конвенционалното лечение при сърдечна недостатъчност спомага за производството на енергия, намалява оксидативното увреждане и подобрява сърдечната функция.

 

Допринася за плодовитостта и на двата пола

 

Женската плодовитост намалява с възрастта поради намаляване на броя и качеството на яйцеклетките. CoQ10 има пряко участие в този процес. Намаленото производство на коензима с възрастта отслабва защитата на яйцеклетките от оксидативно увреждане. Приемът на Q10 като добавка може да допринесе за качеството на женските репродуктивни клетки. Мъжките репродуктивни клетки също са силно чувствителни към ефектите на окислително увреждане. Оптималните нива на коензим Q10 подобряват качествения и количествен състав на семенната течност и предотвратяват проблеми, като безплодие.

 

Дарява здраве и младост за кожата

 

Кожата е най-големият орган, който покрива и защитава човешкото тяло. Тя е постоянно изложена на външни и вътрешни агресори, които допринасят за увреждането и преждевременното й стареене. Вътрешните фактори, които уязвяват здравето на кожата, са прием на хормонални и други медикаменти, стрес и заболявания. Външните са предимно фактори на околната среда – слънчеви лъчи, студ, вятър, вредни химикали.

 

Прилагането на CoQ10 външно върху кожата подобрява състоянието й и предотвратява вредите от външните вредни агенти. Приеман вътрешно, той насърчава производството на енергия в кожните клетки и предпазва от стареене.

 

Помага ви да сте във върхова форма

 

Нарушената митохондриална функция може да доведе до по-голяма абсорбция на калция от клетките, прекомерно производство на свободни радикали и по-ниска антиоксидантна защита. Това означава по-малко енергия за мозъчните клетки, лесна уморяемост, липса на концентрация, дори често главоболие.

 

Оксидативният стрес може да повлияе на мускулната функция и да ви попречи да извлечете максимума от тренировките за постигане на мечтаната фигура. Неадекватната митохондриална функция може да намали мускулната енергия, което затруднява ефективната работа на мускулите, а както добре знаем, те имат важна роля за двигателната активност и поддържане на здраво и хармонично тяло.

 

Приемът на коензим Q10 ще направи мускулатурата на тялото ви издръжлива, ще ви зареди с енергия и сила, за да изпълнявате рутинните си задачи с настроение, лекота и в добро здраве.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах