Какво разкриват краката ви за вашето здравословно състояние

Съществува пряка връзка между състоянието на краката и здравето на тялото.


Краката поддържат цялото тегло на тялото, затова имат нужда от специални грижи. За съжаление, те не винаги получават вниманието, което заслужават.
Знаете ли, че е възможно чрез състоянието на краката да бъдат идентифицирани много здравословни проблеми - както физически, така и емоционални? Не е ли това достатъчна причина да им осигурите необходимата грижа и да ги поддържате здрави?


Един от най-лесните начини да разберете дали сте застрашени от здравословен проблем, е внимателно да разгледате ходилата и краката си за промени.


По краката и пръстите има естествено окосмяване – в по-голяма или по-малка степен. Наличието на косми показва, че в областта има добро кръвоснабдяване. Когато окосмяването оредява или изчезне напълно, това може да е индикатор за проблеми с оросяването. Разбира се, трябва да се изключи, че не се носят прекалено тесни обувки и чорапи, което също може да е причина за промени в окосмяването.


Внезапното и често наличие на спазми в краката може да показва липса на някои хранителни вещества. То също може да е признак за лоша хидратация, както и за лоша циркулация. Важно в случая е да се установи точната причина и да се намери подходящото решение.


Ако се наблюдава често възпаление в областта на крайниците при хора, които активно спортуват, причината може да е липсата на течности. Поради това трябва да се започне оптимален прием на вода. Ако причината не е в това, е възможно да се наблюдава дефицит на някои хранителни вещества, като калий, калций и магнезий.


Наличието на постоянни уязвявания, които не се повлияват от лечение, може да е признак, че страдате от диабет. Хората с това заболяване имат трайно увреждане на нервите на крайниците и се сблъскват с голяма трудност при лечението на рани или всякакъв вид уязвявания по кожата.


Студените крайници и усещането за потръпване понякога са знак, че щитовидната жлеза не функционира правилно и може да страдате от хипотиреоидизъм. Друга възможна причина за студени крайници е лошата циркулация. Най-разумно е да посетите специалист, за да направите допълнителни изследвания и да получите лечение, ако е необходимо.  


Когато краката ви често са отекли и болезнени, това може да се дължи на нарушена функция на бъбреците и задръжка на течности. Някои видове лекарства, като кортикостероиди, също могат да причинят отоци в крайниците като странични ефект.


Не пренебрегвайте промените, които забелязвате в краката и ходилата си. Всяка промяна е предупредителен сигнал, който тялото ви изпраща. Потърсете консултация с лекар, за да сте сигурни, че не страдате от здравословен проблем. Както знаем добре, много по-лесно е нещо да се предотврати, отколкото да се излекува.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах