Какво представляват зъбите

Зъбите са калцирани костни органи, разположени в устната кухина. Те са най-твърдите и здрави образувания в човешкото тяло.



От какво са изградени

Зъбите се състоят от две части – коронка - това е бялата част на зъба и корен, който свързва зъба с челюстната кост. Коронката се състои от емайл – лъскав, прозрачен слой, изграден от неорганични вещества. Под него се намира дентинът – той е по-здрав, жълтеникав на цвят и също има предпазна роля. Емайлът и дентинът обгръщат вътрешната част на зъба, която е силно инервирана.

За какво служат

Красивата усмивка е безспорно много привлекателна. Но зъбите имат и друга роля. При дъвчене те раздробяват храната и по този начин участват в храносмилането. Заедно с езика имат важно значение за речта и произнасянето на думите. От зъбите и разположението им се определя правилната форма на лицето.

Полезна ли е дъвката за зъбите

Освен вкусно изкушение, дъвката е и полезна. Денталните лекари препоръчват употреба на дъвка след всяко хранене през деня, когато нямаме под ръка паста и четка. Дъвченето й спомага за предотвратяване натрупването на остатъци от храна върху зъбите. Тя ги почиства и неутрализира рН на устната кухина.

Как изглеждат здравите венци
Здравите венци са бледорозови, те покриват горната част на зъбите, а частите от тях, които се намират между зъбите, имат триъгълна форма. Плаката и зъбният камък причиняват най-сериозните поражения върху венците. Те са и главните причини за развитие на пародонтит.


Кога започват да се формират зъбите
Зъбите започват да се формират още преди раждането на детето, затова е много важно майката да консумира богати на калций храни, като мляко, сирене, и др, тъй като така може да се повлияе на денталното здраве на детето.



Кога поникват първите зъби при човека
Млечните зъби започват да се появяват на около шест месечна възраст и са завършени на около две или три години. За разлика от тези при възрастен индивид, те са 20 на брой: 10 отгоре и 10 отдолу.

Кога се появяват постоянните зъби

Смяната на млечните зъби започва около шестата година, когато на тяхно място поникват постоянните. Развитието им продължава до около 18-20 години. Постоянните зъби са 32: 16-отдолу и 16 – отгоре, като всички имат своята роля в храносмилането и цялостния облик на челюстта и формата на лицето. По този начин денталното здраве оказва влияние върху социалното развитие и самочувствието на човека.

 

Какво представлява кариесът

Кариесите представляват вид деструкция на зъбите. Благоприятстващите фактори са нарушената цялост на емайла, микробиален растеж, лоша хигиена. Съществува доказана зависимост на честотата на появата на кариеси и приема на захари.

Кой е първият приятел на зъбите

И до днес първи приятели на зъбите остават четката и пастата за зъби. Използват ги всички – от най-малките до най – големите… за всички усмивката е безценна – дори без думи, тя печели приятелство, доверие и близост. Усмивката е здраве и най – искрен начин на общуване.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах