Какво представляват валвулопатиите?

Изразът "слушай сърцето си" за кардиолозите има не съвсем поетично значение. Да се грижим за сърцето си и да се вслушваме в онова, което то ни казва за здравето, е важно.

Човешкото сърце има четири вида клапи: митрални, аортни, белодробни и трикуспидални. Те играят фундаментална роля за правилната сърдечна функция. Когато клапите работят добре, те могат да се сравнят с отварящи се и затварящи врати, при което кръвта се движи в правилната посока между кухините на сърцето и всички части на тялото.


Терминът валвулопатия обобщава различни заболявания, причинени от увреждания на една или повече клапи на сърцето. Обикновено се наблюдава едно от двете състояния:

Клапата не се затваря правилно, което води до оттегляне на кръвта, вместо пропускане. Състоянието е известно като регургитация на клапата, или недостатъчност.

Клапата не се отваря напълно, което затруднява преминаването на кръвта. Това стесняване е известно като клапна стеноза, или обструкция.

Валвулопатията предполага степен на натоварване на сърцето, тъй като то е затруднено в мисията си да изпомпва кръвта, от която тялото се нуждае. С течение на времето тази допълнителна тежест причинява отслабване на сърдечния мускул. Без подходящо лечение, може да се стигне до сърдечна недостатъчност.


Този тип сърдечни заболявания често предизвикват необичайни сърдечни шумове, които са резултат от затрудненото преминаване на кръвта през увредените клапи. Шумовете са лесни за установяване, когато медицинските специалисти слушат сърцето, с помощта на стетоскоп. За да се потвърди диагнозата валвулопатия, най-често използваният тест е ехокардиографията, въпреки че може да се наложи да се направят и други тестове, като радиография или електрокардиограма.


Видът на лечението зависи главно от това кой клапан е увреден, както и от тежестта на увреждането. Когато валвулопатията не е сериозна, е достатъчно да се поддържат здравословни навици на живот и да се наблюдава болестта, без да е необходимо да се приемат лекарства. В случаите, когато клапната болест е тежка и лекарствата не са достатъчни за контролиране на заболяването или не се понасят добре, може да се наложи оперативна намеса.


Освен възрастта, други причини за увреждане на клапите или износването им са инфекции,  вродени клапни дефекти или сърдечни заболявания.


Валвулопатиите могат да останат незабелязани в продължение на много години, без да показват никакви симптоми, но тяхното развитие е прогресивно през годините. Най-често срещаните симптоми са чувство на задух, умора или тежест, болка в областта на гръдния кош,  сърцебиене, кашлица, подуване на глезените и краката.


Понякога наличието на валвулопатия се изключва и вместо това погрешно симптомите се приписват на стареенето.


Вероятността за развитие на клапна сърдечна болест се увеличава с възрастта. Въпреки че е трудно да се изчисли с точност, тъй като в повечето случаи заболяването е асимптоматично, се оценява, че около 2,5% от хората над 65 години, които живеят в индустриализирани страни, страдат от увреждания на клапите. При хората над 75 години този процент се увеличава до 13%.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах