Какво представляват пробиотиците и защо са полезни?

Пробиотиците, които представляват култивирани здравословни бактерии, са една от най-добрите алтернативи за подобряване на чревното и общото здраве на организма.

Да се приемат хранителни добавки днес е изключително популярно. Все пак това трябва да става информирано, като винаги водещата цел да е състоянието и нуждата на организма.

Добре известно е значението на поддържането на качествена чревна флора като мярка в грижата и опазването на здравето. Предстои да поговорим за пробиотиците и тяхното действие на ниво макроорганизъм.

Пробиотиците представляват комплекси от култивирани, живи бактерии, които се използват за подобряване на чревното благосъстояние и имунитет. Веднъж попаднали в червата, тези микроорганизми служат като щит срещу колониите от патогени, които могат да засегнат здравето на човека.

Освен това, те са ключови за синтеза на някои основни хранителни вещества, както и имат важна роля за поддържане на качествено и пълноценно храносмилане. Пробиотиците създават защитна бариера срещу инфекции и действат благоприятно върху някои възпалителни процеси.

Въпреки че тези бактерии съществуват естествено в организма, днес е известно чрез консумацията на кои храни е възможно да допринесем за устойчивостта на колониите им. Това са предимно ферментирали или млечни храни.

Терминът „пробиотик" означава „в полза на живота", именно поради ползите, които тези микроорганизми имат за здравето на човека.

Пробиотиците представляват полезни бактерии и дрожди, които преживяват преминаването през стомашно-чревния тракт, попадат в дебелото черво и тънките черва, където остават и се размножават. Въпреки че сме свикнали да съотнасяме наличието на бактерии с болести, тези микроорганизми са полезни и не причиняват вреди в организма. Най-използваните такива бактерии са лактобацили и бифидобактерии.

В стомашно-чревния тракт се срещат около 400 бактериални вида, които формират чревната флора. Основната й функция, както стана ясно, е да предпазва тялото от разпространението на патогени, отговорни за различни болестни състояния. Естествената чревна флора също контролира диференциацията на епителните клетки и благоприятства метаболитните процеси и усвояването на витамини и микронутриенти. Поради тази причина се смята, че поддържането на балансирана чревна флора е от съществено значение за здравето.

 

Ето как действат пробиотиците на ниво макроорганизъм:

 

Те повлияват имунната реакция срещу вируси и патогени и намаляват чувствителността към хранителни алергени.

Пробиотиците участват в процеса на разграждане на несмилаеми въглехидрати и спомагат да се получи енергия от тях, тъй като имат способността да ги ферментират. По този начин се стимулира абсорбцията на монозахариди.

Те увеличават абсорбцията на вода и минерали в дебелото черво.

Пробиотиците оптимизират метаболизма и предотвратяват затлъстяване и диабет.

Осигуряват превенция на различни заболявания на храносмилателната система (диария, синдром на раздразнените черва, болест на Крон).

Подобряват моториката на червата и предотвратяват запек.

Те са полезни при лечението на вагинални инфекции и инфекции на пикочните пътища.

Участват в контрола на нивата на лошия холестерол и триглицеридите.

Защитават оралното здраве и предотвратяват пролиферацията на вируси и бактерии.

Подобряват общото благосъстояние и настроението.

 

Разнообразието от ценни пробиотици се осигурява чрез консумацията на храни, които като цяло са подложени на ферментационен процес. Това означава, че група от бактерии са претърпели трансформация от първоначалния си вид, което ги прави по-ценни и лесно усвоими от организма.

Най-популярните храни, богати на пробиотици са кефир, натурално кисело мляко, хлебно тесто, мариновани кисели краставички, кисело зеле, кимчи, мисо.

Друга алтернатива са биотерапевтичните пробиотици. Те са особено полезни при често повтарящи се инфекции, прием на антибиотици, диария, остри храносмилателни смущения, при които е важно да се постигне бърз оздравителен ефект.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах