Какво представляват камъните в сливиците и как да се предпазим

Тонзилолитите, по-известни като сливични камъни, се срещат сравнително рядко. Индикации за състоянието са затруднено преглъщане, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, кашлица и постоянен лош дъх в устата.

 

Наличието на камъни в сливиците понякога се бърка с тонзилит. Двете обаче нямат нищо общо. Тонзилитът представлява възпаление на сливиците.

 

Въпреки че натрупването на камъни в сливиците е свързано с определен дискомфорт, състоянието не е злокачествено и не представлява риск за здравето.

 

Най-същественият проблем при засегнатите е, че те често имат затруднения при преглъщане и страдат от халитоза (лош дъх в устата). В по-тежки случаи е възможно да се наблюдават дразнене и болка в областта на гърло. Това се дължи на наличието на бактерии, които се размножават върху задържаните остатъци от храна и причиняват инфекции. При преглед от специалист състоянието се установява лесно: наблюдават се бели или жълтеникави петънца по тонзилите.

 

Превантивните мерки за намаляване на риска от възникване на тонзилолити включват преди всичко стриктни хигиенни навици.

 

Съветваме ви да измивате старателно зъбите си поне два пъти дневно, а след всяко хранене да почиствате устната кухина. Изплакването е от съществено значение за предотвратяване появата на тонзилолити. За целта може да се използва разтвор с малко количество сода или специално предназначена за целта вода.

 

Обръщайте специално внимание и на езика. По него лесно се задържат остатъци от храна и бактерии, които благоприятстват образуването камъни в сливиците. В аптеките се предлагат специални четки за език, с които се постига качествено почистване и неутрализиране на бактериите.

 

Гаргарата с вода за уста е начин да се елиминират всички бактерии, попаднали в задната част на устата и гърлото. По този начин се намалява значително риска от образуване на тонзилолити. За да е ефективна, гаргарата трябва да е с продължителност най-малко 20 секунди.

 

Приемът на достатъчно количество вода ще държи устата ви влажна и ще помогне за очистването от малките парченца храна. Съветваме ви да намалите приема на черен чай и кафе между храненията, тъй като те допринасят за растежа на патогенни бактерии.

 

В допълнение към всичко е добре да помислите как да контролирате вредни навици, като пушене и прием на алкохол, които се считат за фактори, допринасящи за образуването на камъни в сливиците и лош дъх.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах