Какво представляват фурункулите и как да се справим с тях

Ако често имате фурункули (т. нар. циреи по кожата) е необходимо да обърнете специално внимание на вашите хигиенни навици и да отидете на дерматолог, за да се определят възможните причини.

 

Болезнени, неудобни и опасни, ако не се отнесем с внимание към тях. Фурункулите, или т.нар. циреи, са дерматологичен проблем, който е свързан с възпалителен процес в областта на космения фоликул. Предстои да ви дадем няколко съвета как да предотвратите състоянието.

 

Фурункулите представляват абсцеси, които се наблюдават в областта на космения фоликул и околните кожни структури. Засегнатата област се възпалява и се образуват болезнени пъпки, които се изпълват с гной и мъртви клетки. С увеличаване на размера на пъпките, тялото се стреми да изчисти гнойния секрет. Появява се връхче, от което изтича секрет, така както в случаите на акне.

 

Космените фоликули са склонни към инфекции, особено в там, където космите се третират, където се задържа влага и има триене, като подмишниците, задните части, бедрата, лицето, слабините. Други възможни причини за поява на подобен тип кожни инфекции могат да са ухапвания от комари, носене на прекалено тесни дрехи, наднормено тегло, неправилно бръснене, епилация и др.

 

Някои от причините, поради които има по-голяма вероятност от поява на фурункули са:

 

Генетично предразположение;

Лоша хигиена;

Диабет;

Бъбречна недостатъчност;

Цироза;

Използване на наркотици;

ХИВ;

Хронични кожни заболявания;

Наднормено тегло;

Старост;

Използване на стегнато облекло;

 

В случаите, когато се появяват няколко абсцеса едновременно, това е следствие от наличие на няколко от изброените точки или лошо лечение на предишна инфекция. Важно е засегнатите участъци внимателно да се почистват с мек сапун и вода. Всички дрехи, чаршафи и одеяла, които са били в контакт със засегнатата област, също трябва да се изперат и изгладят, за да се предотврати нова инфекция.

 

Ако възпалителния процес не се овладее в рамките на 10 дни, ако изпитвате болка, пулсиране в областта или повишена температура, непременно се консултирайте с дерматолог. Той ще ви назначи лечение и ще ви даде съвети за предпазване от повторна инфекция.

 

Седем съвета за борба с фурункулите

 

Използвайте компреси от топла вода, чай от лайка или листа босилек поне три пъти на ден в засегнатата област;

 

Използвайте ежедневно антисептичен сапун;

 

Циреите обикновено се пукат спонтанно след няколко дни. При това положение е важно да почистете зоната със стерилна марля, вода и неутрален сапун, за да предотвратите разпространението на гной към други части на тялото;

 

Поддържайте суха и чиста кожата в зоните, където има повече окосмяване, за да избегнете инфекции;

 

Избягвайте да носите много стегнати дрехи или да създавате триене в деликатните части на тялото си, за да предотвратите наранявания, които могат да се превърнат в циреи;

 

Не стискайте с пръсти и нокти циреите. Така ще влошите инфекцията.

 

Ако сте склонни по-често да развивате подобни инфекции, препоръчваме ви да направите консултация с дерматолог, за да определите кои фактори влияят върху здравето на вашата кожа;

Хигиената и грижата за кожата са определящи фактори за предотвратяване на кожни инфекции. Всяка инфекция на кожата излага на риск здравето на целия организъм.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах