Какво представлява колпоскопията: всичко, което трябва да знаете

Колпоскопията е бърза процедура, която се извършва в гинекологичния кабинет. Благодарение на този метод се откриват клетъчни промени в шийката на матката, които е възможно да се превърнат в ракови изменения. Въпросът, който винаги преминава през ума на една жена, е свързан с това дали прегледа е болезнен.

За да отговорим на този въпрос, ще разкрием по-подробно какво представлява колпоскопията, какво е вероятно да се случи по време и след процедурата, както и ще споменем някои окончателни препоръки, които трябва да имате предвид.

Ракът на шийката на матката и патологичните изменения на клетките в областта се дължат на човешки папилома вирус (HPV). Типовете HPV, които могат да доведат до рак на маточната шийка, са HPV 16 и HPV 18. Когато се установи наличие на някои от двата типа, е изключително важно да се провежда редовно наблюдение от специалист и да се обмисли евентуална терапия.

Когато предстои да ви бъде извършена колпоскопия, е желателно месечния ви цикъл да е преминал, което позволява по-качествен оглед на шийката.

Изследването трае няколко минути, като вие ще сте легнали, както по време на обикновен гинекологичен преглед. Самият колпоскоп, който се въвежда във влагалището, представлява увеличително устройство, което дава ясна картина за състоянието на клетките на влагалището и маточната шийка. В случай че се открояват зони със съмнителни клетъчни промени, гинекологът ще извърши биопсия.

Важно е да знаете, че колпоскопията е на практика безболезнена процедура. По време на извършването й не би следвало да има болка, но повечето жени споделят, че чувстват дискомфорт. Причината за това е не в самия колпоскоп, а поради въвеждането на специфични вещества или разтвор, които почистват областта и правят по-лесно наблюдението й.

Тогава, когато се налага да бъде извършена биопсия, е важно да знаете, че е възможно да бъде почувствана лека болка, като при убождане или подобна на менструалната. Важно е да се изясни, че в колкото повече области се наблюдават клетъчни промени, толкова повече пъти ще се почувства характерния дискомфорт.

Например, представете си, че колпоскопията показва клетъчни промени в горната част на шийката на матката и отстрани. Нормално е при това положение да се вземе тъкан от двете области за изследване. Това няма да причини повече болка, само по-продължително неприятно усещане.

Сега, след като вече изяснихме, че колпоскопията не е болезнена процедура, е важно да споменем и някои препоръки след извършването й.

След колпоскопия е възможно да се наблюдава леко кървене или по-обилно течение. Поради това е важно да се спазва добра хигиена. Препоръчително е въздържанието от секс за поне 2-3 дни, както и да се избягва употребата на тампони. Това е важно, за да се осигурят добри условия за възстановяване на тъканите, особено ако е извършена и биопсия.

Специалистите гинеколози съветват да се извършва колпоскопия един път годишно при млади, нераждали жени и два пъти годишно с напредване на възрастта, раждане или при съмнения, които налагат по-често наблюдение.

Дори да е установено, че имате HPV 16 или 18, това не означава, че имате рак или непременно ще се стигне до това. Целта на навременната диагностика е да намали риска от развитие на патологии. С адекватно медицинско наблюдение и терапия е възможно да се радвате на отлично здраве и да запазите качеството си на живот.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах