Какво представлява фоликулитът и как да се предпазим

Фоликулитът е инфекция, която засяга космените фоликули. Ако не се лекува, може да се разпространи и да причини характерни, трудно лечими уязвявания.


Фоликулитът често се бърка с акне. Той е проблем, който засяга както по-младите хора, така и възрастните. Локализира се във всички части на тялото, където има космени фоликули. Причинява се от гъбични и бактериални инфекции. По-често са засегнати скалпа, крайниците, лицевата част при мъжете, периоралните области, подмишниците и слабините.


Фоликулитът първоначално се проявява под формата на малки червени или бели пъпки около космените фоликули. Ако инфекцията не се лекува, тя може да се разпространи, докато се образуват кожни язви, които са трудно лечими.


Хората, които страдат от диабет, хронична левкемия и ХИВ са особено чувствителни към тази патология. Също така тя е често срещана при засегнатите от акне и дерматит.


Фоликулитът е състояние, което не застрашава живота, въпреки че може да причини неприятни симптоми, като болка и силен сърбеж. В най-лошите случаи напредналата инфекция може да причини постоянна загуба на коса и белези.

Симптомите, свързани с фоликулит, са следните:


Бели пъпки и зачервявания около космените фоликули
Гнойни, болезнени пъпки, които понякога се отварят и образуват корички
Усещане за парене, болка и сърбеж по кожата
Кожна чувствителност
Подкожни бучки

Най-често причината за всички тези оплаквания е бактерията Staphylococcus aureus, която причинява инфекция на космените фоликули. Фоликулитът може да се дължи и на гъбички, възпаления от врастнали косми или вируси. При триене на кожата в по-груби и стегнати дрехи, както и след бръснене, също може да се развие фоликулит.


Ако инфекцията е причинена от гъбички, тя се нарича гъбичен фоликулит и е заразна. Фоликулитът се различава от т. нар. псевдофоликулит. Последният се изразява във перифоликуларно възпаление на косми, врастнали в кожата, при което тялото реагира на тях като на агресор. Това причинява дискомфорт и последващи белези.


Предлагаме ви следните препоръки за превенция на фоликулит:

Избягвайте да носите тесни дрехи, за да намалите триенето между тъканите им и кожата
Ако често носите гумени ръкавици, уверявайте се, че са напълно сухи всеки път, когато ги слагате.


Честото бръснене без защитен гел причинява псевдофоликулит при мъжете.


Препоръчва се при псевдофоликулит да се използва лазерна епилация. По този начин космите се елиминират напълно, а с тях и проблема.


Обърнете специално внимание на джакузитата и басейните, които използвате. Някои от тях са източник на бактерии и гъбички, които могат да причинят редица дерматологични патологии.


Ако фоликулитът се влоши, незабавно потърсете специалист. Той ще ви предпише терапия с локални антибиотични и противовъзпалителни кремове, както и ще ви даде насоки как да се предпазите за в бъдеще.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах