Какво подсказва цветът на очите

Според иридологията цветът на очите ни може да подскаже кои са нашите слабости, към какви болести и неразположения сме предразположени.


Иридологията е наука, която изучава ириса на очите и взаимовръзката между характерни негови белези и предразположение към определени здравословни проблеми. Макар науката да се ангажира с по-задълбочено проучване на всички признаци, които проявява окото, цвета сам по себе си е достатъчен, за да бъдат обобщени някои общи положения.

Според иридологията цветът на ириса се определя от раждането, а с него и предразположението към конкретни заболявания. Ходът им в бъдеще зависи от това какви грижи полагаме за себе си или пък не. Тоест, това, което ни казва ириса е предупреждение, благодарение на което можем да се погрижим по-добре за здравето си. В много страни по света този метод на алтернативната медицина се използва за установяване на здравното състояние.


Предстои да посочим някои от общите характеристики за всеки цвят на очите, разделени в три категории:


Сини и сиви очи

Хората със син или сив цвят на очите по-често имат проблеми с гърлото, носа и ушите, което ги прави предразположени към настинки и респираторни проблеми. Тези хора страдат от  възпаление на лигавицата на храносмилателната система, бъбречни и ставни проблеми.

Когато ириса има множество белезникави линии, това се приема за предупредителен знак за евентуални нарушения на нервната система. Често хората със сини и сиви очи се оплакват от нервност, безпокойство, мускулни спазми, характерни са чести промени в настроенията. В този случай би било полезно да се приложат релаксиращи лечебни растения, иглотерапия или хомеопатия.

Кафяви и тъмни очи

Кафявият тон на ириса варира от светлокафяво или лешниково до тъмнокафяво и почти черно.

Иридологията счита, че хората с такива очи показват предразположеност към дисбаланси, свързани с кръвта и метаболизма на минерали, като калций, желязо и йод. Затова е важно тъмнооките да полагат повече грижи за своята кръвоносна система и най-вече здравето на своя черен дроб и далак.

Също така с течение на времето е възможно да се появи склонност към затлъстяване, проблеми с щитовидната жлеза и ендокринни нарушения.  

Често пъти хората в тази група нямат никакви  съществени здравословни проблеми в младостта си, но след 25 - 30 години е препоръчително да следят в по-голяма степен холестерола и теглото си, както и приема на желязо. Склонни са често да пренебрегват диетата си. Препоръчително е да следват стриктно режима си на хранене и да избягват полуготови, консервирани и други вредни продукти.

Зелени и пъстри очи

Тази категория включва очи, които съчетават цветовете, споменати дотук, но също и чисто зелени. При пъстрите очи иридолозите подхождат като първо определят към кой цвят повече клонят. Определя се доминантен и допълнителен цвят и препоръките са според тях.  

От друга страна, ако очите са ясно зелени, специалистите иридолози съветват да се обърне повече внимание на здравето на отделителната и мускулната система. Хората с такива очи по-често проявяват банални симптоми на простуда, както и стомашни неразположения. Препоръките включват повече физическа активност и спортове, които подобряват мускулния тонус и издръжливостта.


Макар иридологията да е млада и развиваща се наука, тя добива все по-голям авторитет и печели привърженици навсякъде по света. И въпреки че, както казахме в началото на статията, дали развиваме определени болести, ще зависим от това как се грижим за себе си, един добър начин да се установи колко е надеждна тази диагностика, е сравнението с роднини, които имат очи от същия тип като нас.

Във всеки случай, ако темата ви е любопитна и искате да знаете повече, трябва да се консултирате с професионалист, който ще ви даде повече информация и индивидуални препоръки, наблюдавайки ириса ви.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах