Какво можем да научим от нарцистичните личности

Въпреки че нарцистичните хора имат много характеристики, които могат да са разочароващи, можем и да се поучим от тях, особено що се отнася до отстояване на собствените интереси и степенуване на приоритетите.  

 

Със сигурност познавате поне един човек, който вярва, че света буквално се върти около него и всички са вперили очи в красотата и таланта му. Понякога дори чуждото възхищение му е излишно - той сам обича себе си така, както никой друг не би могъл.

 

Самият термин нарцисизъм означава „любов към себе си” и освен това включва характеристики, като егоизъм и егоцентризъм. 

 

Да се общува с нарцис може да е наистина трудно. Но ако погледнем от друга страна, има какво да научим от един такъв човек.

 

Обикновено хората, които попадат в тази категория, полагат наистина немалко усилия, за да се грижат за себе си. Правят го не защото има нужда, а защото не спират да се възхищават сами на себе си. Те се гордеят истински с това, което са.

 

Прекалената грижа и взиране в себе си са патологичен проблем, но ако това се случва с мярка, не би навредило на никого, дори напротив. Много хора не отделят достатъчно време, за да се погрижат за собствените си нужди и изглеждат така, сякаш не те самите живеят живота си, а са негови заложници.

 

От своя страна нарцисите умеят да приоритизират и поставят винаги себе си и собствените нужди на преден план. Това е до такава степен преувеличено, че те се отнасят към останалите снизходително, често нараняват чувствата на близките и хората от обкръжението си, без дори да си дават сметка.

 

За здравословно се счита всеки да се грижи за себе си по начин, който му осигурява добро здраве и благополучие, като едновременно не му липсва трезва преценка за действителността, умее да проявява емпатия, помага на нуждаещите се, няма затруднения да признава грешките си и т.н.

 

Друга пословична черта на нарцисите е тяхната суета. Хората, които спадат към тази категория, прекарват много време пред огледалото, полагат усилия всичко по тях да изглежда съвършено и трудно могат да допуснат, че има по-впечатляващ от техния образ.

 

Когато се срещнете с такъв човек, външния му вид дори ще ви се стори зашеметяващ, а увереността и самочувствието, с които говори – вдъхновяващи.

 

Колкото повече време обаче прекарвате в компанията на този човек, толкова по-често ще се питате какво не е наред и защо в поведението му има нещо толкова дразнещо. Причината е в загубената мярка и непрестанната демонстрация на егоцентризъм.

 

Ако суетата и самоувереността са умерени, те несъмнено са положителни качества на уважаващ себе си, приятен и позитивен човек.

 

Нарцистичният човек обикновено има големи амбиции и смели мечти. Той вярва в тях и е готов на всичко, за да ги постигне. Това би трябвало да е положителна черта, но тези хора наистина преминават всички граници. Те често използва другите, за да постигнат целите си. Манипулират, сплетничат и прибягват до измама, при това без да изпитват чувство за вина.

 

Ако все още се чудите дали около себе си имате нарцистични личности, ще ви споделим още няколко характеристики, които ще ви помогнат да ги разкриете:

 

Нарцисите възприемат приятелството като вид сделка. Те харесват хората, които могат да им донесат определен вид контакти, достъп до отбрана среда, социален статус и др. Затова и подбират приятелите си според тези критерии.

 

Друга характеристика, която можете да наблюдавате е, че те държат всичко да е под техния контрол. Обсебени са толкова, че държат да направляват всичко и често прибягват до манипулация, за да постигат своето.

 

Нещо, което може да забележите у един нарцис, е липсата на състрадателност и съпричастност. Опитайте да заговорите за чувствата си и наблюдавайте как той всячески ще се опита да отклони разговора в друга посока.

 

Нормално е всички понякога да проявяваме егоизъм и самовлюбеност, но ако това е прекалено, би могло да е унищожително. Всяка човешка проява трябва да е балансирана, за да бъдем по-добри и да живеем по-добър живот с хората около себе си.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах