Какво може да ни причини продължителното седене

Въпреки че не се замисляме, прекарването на дълго време в седнало положение може да има отрицателни последици за здравето, поради което е необходимо да се предприемат мерки за контрол.

 

Много от дейностите, които изпълняваме в ежедневието, са свързани с продължителен престой в седнало положение. Дълги часове пред компютъра, работа зад бюро, почивка на дивана пред телевизора…продължителната липса на движение се отразява зле на тялото и с времето е възможно да се появи дискомфорт.

 

Ако прекарвате много часове от деня в седнало положение, е важно да вземете мерки. По този начин ще можете да се радвате на качеството си на живот и да избегнете неприятни последици в дългосрочен план.

 

Вижте кои са основните последици от седенето дълго време:

 

Затлъстяване

 

Липсата на физическа активност може да доведе до увеличаване на теглото. Обикновено хората, които имат заседнал начин на живот, изгарят много по-малко калории, в сравнение с тези, които поглъщат.

 

Важно е да се подчертае, че затлъстяването е значителен проблем, тъй като води до сериозни последици, като сърдечносъдови заболявания, нарушен метаболизъм, депресивни състояния, диабет и др.

 

Изкривявания на гръбначния стълб

 

Седенето дълго време предполага лоша стойка, а това засяга сериозно гръбнака. Привеждането на гърба често става причина за сколиоза, или изкривяване на гръбнака.

 

Освен стойката и гърба, страда врата. Това е така, защото често докато използваме компютъра, той не е на нивото на очите, а много по-ниско. Това ни принуждава да наклоним главата си и по този начин върху врата пада извънредно голяма тежест.

 

Мускулна ригидност

 

Когато седите дълго време и този лош навик се повтаря ежедневно, е възможно да се стигне до  атрофия на мускулите. Причината е в липсата на движение в определени мускулни групи, както и ставите. Ето защо е важно по време на работния ден тялото да се раздвижва поне веднъж на всеки два часа. Мускулите, които по-често страдат от обездвижване, са тези на врата, раменете и гърба.

 

Проблеми с кръвообращението

 

Друго усложнение, което често се наблюдава при продължително седене в едно положение, е нарушено кръвообращение. Поддържането на краката в едно положение затруднява циркулацията на кръвта. В по-усложнените случаи може да се стигне до венозна тромбоза.

 

Липсата на движение е сред най-честите причини за появата на разширени вени, задържане на течности и оток в краката и глезените. Ето защо е важно да поддържате долните крайници в добра физическа форма. Ако работите седнали, ги раздвижвайте периодично.

 

Запек

 

Липсата на активност се отразява и на храносмилането и чревния транзит - червата заленяват и се появява запек.

 

Не забравяйте, че затрудненото храносмилане може да промени метаболизма ви. Ако често страдате от запек, подуване на корема, липса на апетит и метеоризъм, помислете дали се движите достатъчно и дали не прекарвате твърде много време седнали. Ако не вземете мерки, положението може да се влоши.

 

Проблеми с панкреаса

 

Когато функцията на храносмилателната система е засегната, това се отразява на производството на ред хормони. Измененията в дейността на панкреаса могат да повлияят нивата на синтезирания от него инсулин.

 

При заседнал живот и забавен метаболизъм инсулиновите нива се покачват. В дългосрочен план рискът от поява на диабет е завишен. СЗО оценява, че през 2014 г. около 422 милиона души са заболели от диабет.

 

Опазването на здравето е личен ангажимент. Ако сте студент, работите в офис или прекарвате дълго време зад волана на автомобила си, обърнете внимание на следните препоръки:

 

Ако ежедневието ви предполага седене продължително време, винаги си вземайте почивки за раздвижване. Можете да го правите на всеки половин или един час;

 

След хранене станете от масата и се разходете;

 

По време на спортните си занимания правете упражнения за разтягане на мускулите на  крайниците;

 

Отделяйте минимум 30 минути на ден за упражнения, разходка, плуване или др.;

 

Опитайте да не използвате колата си или друг транспорт за кратки разстояния.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах