Какво да правим, ако детето ни си удари главата

Децата са водени от любопитството си по време на игра. Игрите са най-прекрасното изживяване по време на периода на израстване, но често пъти по време на тях се случват инциденти. Повечето от тях не са сериозни. Все пак трябва да знаете какво е нужно да съблюдавате.

 

Какво трябва да се направи, ако детето си удари главата, е едно от най-честите притеснения на родителите. Децата са любопитни изследователи на природата, което понякога може да доведе до неприятности и наранявания. Дори ако детето не е особено палаво и са спазени всички условия за осигуряване на безопасност на игра, често се случват инциденти.

 

В случаите на лек удар по главата или падане от ниска височина и без скорост шокът е по-голям от самата травма. Тези наранявания причиняват болка с ниска интензивност, а в някои случаи и леки повърхностни рани (синини, охлузване, драскотини).

 

При силен удар, падане на повече от един метър или когато дискомфортът продължава и увеличава интензивността си, е важно да се потърси лекар възможно най-скоро.

 

Тревожни сигнали при удар на главата са:

 

Загуба на съзнание;

Хлътване в областта на удара;

Замъглено зрение;

Повтарящо се повръщане;

Асиметрия в зениците;

Промени в речта;

Промяна в настроението;

Липса на координация при преместване;

Липса на адекватна реакция при стимули;

 

Когато се установят няколко такива признака, е необходимо да се обездвижи главата на детето. Това е важно, ако травмата засяга областта на врата. Също така се препоръчва лекар незабавно да прецени дали е настъпила сериозна травма.

 

По-голямата част от ударите на главата не се нуждаят от спешна педиатрична помощ, но трябва да бъдат приложени правилните мерки за намаляване на болката и дискомфорта.

 

След удар или леко падане, първото нещо, което трябва да направим, е да успокоим детето.

 

Допълнителните грижи:

 

Поставете леден компрес в областта на удара. Не поставяйте леда директно върху кожата (използвайте хавлиена кърпа), за да избегнете кожни наранявания.

 

Ако установите повърхностна рана, тя трябва да бъде измита, дезинфекцирана и превързана.

 

Ако детето е на възраст под 5 години, е препоръчително да го отведете на място с малко слухови и визуални стимули, за да се успокои по-лесно.

 

Попитайте детето как се чувства и говорете с него, за да се уверите, че е добре и че удара не е тежък.

 

Наблюдавайте детето в рамките на 24 до 48 часа след удара, за да сте сигурни, че не проявява някои от симптомите, описани по-горе.

 

Информирайте своя лекар навременно и му съобщавайте за всяка промяна, която забележите.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах