Какво да очакваме след прием на „хапчето след секс”

Въпреки че в много страни това е лекарство без рецепта, все пак е добре да информирате своя  гинеколог след прием на „хапчето за след секс”.

 

„Хапче за след секс”, „план Б”, „хапче за следващата сутрин” това са някои от имената, които се използват, когато се има предвид спешна контрацепция след полов акт.

 

Практикуването на небезопасен секс носи риск от полово предавани заболявания и нежелана бременност. Затова е добре да обсъдите с лекаря си план за надеждна контрацепция. Единственият надежден начин за предпазване от заболявания пък, е употребата на кондоми, особено тогава, когато нямате постоянен партньор.

 

Все пак, когато нещо се обърка, има и друг вариант – еднократна таблетка за предпазване от бременност, която се взема часове след половия акт.

 

Това е вид хормонален контрацептив, който се приема от жената. Съдържа синтетичен хормон левоноргестрел, чиято ефикасност е изчислена на до 95%, ако бъдат спазени условията за прием.

 

Популярността на хапчето за спешна контрацепция нараства, тъй като то надеждно предпазва от поява на бременност, когато двойката не е използвала предпазни средства или е установила повреда на презерватива.

 

Все пак този метод не е безопасен, тъй се наблюдават определени странични ефекти. Поради тази причина не се препоръчва да се използва повече от два пъти годишно. Специалистите също препоръчват да се направи контролен гинекологичен преглед седмица след настъпване на първата менструация и прием на левоноргестрел.

 

„Спешното хапче” действа като променя консистенцията на цервикалната слуз и по този начин възпрепятства придвижването на сперматозоидите. То също повлиява процеса на овулация и   предотвратява имплантиране на яйцеклетката, в случай че тя е била оплодена.

 

Важно е да се подчертае, че ефикасността на метода е максимално висока при условие, че бъде спазено условието да се приложи в първите 24 часа след половия контакт и не по-късно от 72 часа след него.

 

Изчислено е, че приемането на хапчето от 12 до 24 часа след полов акт предпазва от бременност до 95%. След 48 часа ефективността му намалява до 85%, а след това, до 72 часа,  ефективността спада до 52%.

 

Повечето жени, прибягнали до такъв тип контрацепция, съобщават за следните нежелани реакции: сънливост, гадене и повръщане, главоболие, болка и чувствителност в гърдите, коремна болка, промени в менструалния цикъл, обилно кървене.

 

Всички тези ефекти се дължат на действието на левоноргестрел върху женското тяло. Важно е да се подчертае, че спешната контрацепция не бива да се използва от хора с непоносимост към левоноргестрел.

 

Също така не се препоръчва в случай на: история на извънматочната бременност, възпаление на фалопиевите тръби, чернодробна недостатъчност, сърдечносъдови усложнения, болест на Крон или улцерозен колит.

 

Ако приемът на хапчето закъснее и жената е бременна, не е известно левоноргестрел да може да причини вреда на плода и майката.

 

Все пак, ако бъдат спазени всички указания за прием, спешната контрацепция е успешен метод за предпазване от нежелана бременност. Единственото, което е важно отново да се подчертае, е че това не може да е основен метод за контрацепция.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах