Какви са здравословните граници на спорта

Ползите от физическата активност са категорично много. Спортът помага за поддържане на здравословно тегло, подобрява устойчивостта на организма, елиминира последствията от стреса, намалява риска от заболявания, включително може да забави прогресията на невродегенеративни такива (болестта на Алцхаймер). Всичко това важи, когато физическите тренировки присъстват регулярно и в разумни граници в седмичната ни програма. Когато обаче спортът се превърне в мания, той може да причини редица усложнения, като метаболитен дисбаланс, хормонални разстройства, както и психологическо изкривяване, свързано с неправилна представа за това как трябва да изглежда едно красиво, добре оформено тяло.


Мярката е единственото нещо, което разграничава ползите от вредите. Когато говорим за спорт, това важи не по-малко. По време на физическа тренировка се покачва пулса, подобрява се кръвообращението, освобождават се ендорфини, които отпускат тялото, дават усещане за щастие и благополучие. Всичко това, съчетано с естетическите ефекти на спорта, го превръщат в чудесен и здравословен начин за подобряване на здравето, самочувствието и увереността ни.

Наред с ползите, видими отвън, спортът увеличава защитните сили на организма, подобрява работата на вътрешните органи и мускули и  това е  най-добрата превенция срещу заболявания. Редовната физическа активност е също и превенция срещу психични разстройства като депресия, тревожност и стрес, както и нарушения на съня. Независимо дали става дума за едночасова тренировка във фитнес залата или разходка на открито, активността повлиява положително на концентрацията и когнитивните способности на човека. Това е и причината много специалисти да насърчават по-възрастните да поддържат добра физическа активност като превантивна мярка срещу развитие на невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер или деменция, още диабет, мозъчно-съдови заболявания, остеопороза, рак, преждевременно стареене на нервните структури и цялото тяло.

 

Къде обаче е границата между разумно и неразумно? Когато идеята за спорта, който сме избрали да практикуваме е изопачена, тогава съществува реален риск за здравето. Факт е, че напоследък фитнесзалите се множат, а списанията издигат  на пиедестал тела, които изглеждат болезнено слаби или с отчетлив релеф. Това поражда погрешна представа, особено у по-младите мъже и жени за това, кое е красиво и привлекателно. Във всеки случай изпъкналите мускули и релеф се постигат не само с изтощителни тренировки, но и с помощта на вредни, дори забранени добавки. А ефектът е спорно привлекателен. Изопачената представа за мускулеста структура и нездравото преследване на такава визия, при това на всяка цена, специалистите определят като психологическо разстройство, което се нарича вигорексия. Обикновено засегнатите са склонни да прекарват цялото си свободно време, пренебрегвайки други дейности, в салоните за силови упражнения, чувстват се пристрастени към физическите упражнения, често страдат от ниско самочувствие.
Когато мотивацията за спорт е само естетическата полза от него: желание да сме слаби, да влезем в определен размер или да се сдобием с повече мускули, това неизбежно засилва уязвимостта, тъй като в представите си постоянно се сравняваме с идеален образ и това води до все по-голямо неодобрение на образа, който виждаме в огледалото.

 

В тази връзка, най-правилният подход е да се стремим да извлечем всички ползи от спорта и да се радваме на цялостния ефект от него, да поставим разумни цели пред себе си, както и да сме търпеливи. Необходимо е да приемем, че всяко тяло е различно: с кокалеста или по-овална структура, с малко или повече мускули и определен метаболизъм. Когато приемем тялото си каквото е и желанието ни е да изваем собствените форми, а не да ги променяме, удовлетворението от резултатите ще е много по-голямо, отколкото ако откажем да видим себе си в огледалото и се стремим към идеалния образ. Тогава спортът и ефектите от него ще са здравословни.
Спортът е първата стъпка от един по-целесъобразен и здравословен начин на живот. Това е така, защото той върви ръка за ръка с осмисляне на хранителния режим, грижата за себе си, контрол над генетичната предразположеност към заболявания, елиминиране на вредните навици, отговорно отношение към физическото и психическо благоразположение и положителни, здравословни промени.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах