Какви са ползите от приятелството

Не са нужни много приятели, за да изпитате благоприятните ефекти от приятелството. По-важно е онова, което предполага една подобна връзка и силата, която дава в добри и лоши времена.


"Приятелството може да се осъществи само чрез взаимно уважение и в дух на искреност"
Далай Лама


Човешкото същество е социално по природа, тъй като е заобиколено от други хора и е свързано с тях през целия си жизнен път. Ако се замислите, всички, които имат роля във вашия живот, като членове на семейството, колеги, партньори и приятели са от голямо значение за вас. Взаимоотношенията с околните и по-специално тези, с по-любимите хора сред тях, са в основата на днешната тема. Предстои да говорим за благотворните ефекти от приятелството.


Приятелството възниква като част от естественото взаимодействие с околните и е свързано с процеса на социализация на индивида. То е афективна връзка, характеризираща се с предпочитание, реципрочност и положителна, споделена привързаност.


Приятелството се изгражда с течение на времето. По време на детството и юношеството то се заключва в общи интереси и взаимна помощ за постигане на цели. В по-зряла възраст приятелствата се градят върху съвместни интереси, общ мироглед и планове за живота.


Приятелите споделят най-прекрасните си моменти. Те се подкрепят в трудни етапи, преживяват заедно радости, срещи, пътувания и всякакви обстоятелства, които срещат по пътя си. Има приятелства, които продължават за цял живот и такива, които се появяват в определени моменти от живота: всяко от тях трябва да бъде оценено.


Животът с приятели е весел и забавен, а приятелството спомага за емоционалното благополучие. Чудите се какво да направите, за да имате приятели? Бъдете искрени и открити с други хора и ще видите колко е лесно.


Приятелството ще повиши сигурността и самочувствието ви


Утвърждаването на самочувствието е сред най- благотворните ефекти на приятелството. Поддържането на по-близка връзка е част от процеса на социализация. Взаимодействието в една такава връзка утвърждава доверието и сигурността. С приятелите си можете да изразявате това, което мислите и да сте самите себе си във всеки един момент.


Доверието е ключът към приятелството


Подкрепата на приятел винаги е най-ценното, което може да имате в добри и трудни времена от живота си. Сигурно вече сте наясно, че злоупотребите ли с доверието на приятел, вероятността да го загубите е твърде висока. Затова добре обмисляйте действията, думите и поведението си. Уважавайте любимите си хора и не позволявайте на различни обстоятелства да повлияват на преценката ви за това колко значими са те за вас.


Помага ви по-лесно да изразите чувствата си


Едно от най-големите предимства на приятелите е, че в тяхната компания винаги може да изразите онова, което чувствате. Приятел е този, който ви слуша и съветва, ако имате нужда от това. Той знае кога и точно какво да ви каже, за да ви окрили, отрезви или помогне. Няма нищо по-разтоварващо и приятно от разговор с приятел в края на изтощителен ден. Но все пак, бъдете умерени. Много хора, в опитите си да се освободят от негативните емоции, натоварват прекалено с тях близките си хора и по този начин ги отблъскват. Не бива да натоварвате приятелите си с проблемите си. Уважавайте моментите си заедно и не се концентрирайте върху отрицателното в ежедневието си.


Учи ви да уважавате другите, с техните предимства и недостатъци


В приятелските отношения често има различия. Те се дължат на това, че всеки е отделна личност, със свой характер, увлечения, религиозна принадлежност, политически идеи и всички те е възможно не винаги да съответстват напълно на вашата природа. Но не е и задължително. Уважавайте различията на приятелите си, не ги съдете и ги приемайте с всички техни добродетели и недостатъци.

Усмихнете се и благодарете за приятелствата, които имате…

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах