Как влияе захарта на човешкия организъм


Със сигурност всеки от нас намира повод да си похапне нещо сладичко. Но колко често се замисляме как ни влияе захарта?...

 Експерти в областта на медицината и храненето считат, че бялата рафинирана захар е отговорна за появата на болести от различно естество. Много изследвания през последните години потвърждават нейните вредни ефекти върху тялото. Затова не бива да се счита за краен призивът на много диетолози, приема на захар и захарни изделия да се намали или напълно да се премахне от нашата диета.

Тук е мястото да се подчертае, че сладкото кристално вещество присъства в повечето от продуктите, които откриваме в супермаркета, дори и в тези със солен вкус, като кисели краставички или хляб например. Ако четете внимателно етикетите на продуктите, които избирате за себе си и семейството си, по-лесно ще контролирате количествата захар, които консумирате и по този начин ще допринесете за здравето си.


Захарта е крайно вредна, особено ако присъства в неразумни количества в ежедневното хранене, или пък приемът на сладки изделия измества основните хранителни групи в диетата. При това положение съвсем очаквани и обясними са проблеми като:

Наднормено тегло

Обикновено храните с високо съдържание на захар имат голям процент калории и наситени мазнини. Те са отговорни за увеличаване на теглото и затлъстяването.

Проблеми със зъбите

Захарта е основен субстрат за патогенните бактерии в устата, отговорни за натрупването на зъбен камък, лош дъх и кариеси. Колкото повече захар консумираме, толкова по-голяма е активността на вредните бактерии – една право пропорционална зависимост, която определя здравето на зъбите и венците.

Кожни проблеми

Прекомерният прием на сладки храни нарушава метаболизма на витамин С, което пък от своя страна благоприятства стареенето на кожата и появата на бръчки. В допълнение, захарите стимулират активността на мастните жлези, което влошава вида на кожата и може да доведе до кожни проблеми, като акне, себорея, екземи.

Сърдечно-съдови заболявания

В процеса на разграждане на захарта се отделят токсични продукти, които повлияват негативно  циркулацията на кръвта и в резултат на това се повишава артериалното кръвно налягане. Колкото по-високи са нивата на консумация на захар, толкова по-висок е риска от сърдечно-съдови проблеми. Злоупотребата със сладки храни също причинява подуване в областта на ръцете, краката и контура на очите, както и появата на тъмни кръгове, разширени вени и капиляри.

Зависимост

Високата консумация на захар намалява нивата на допамин, който се свързва основно с чувството за удоволствие и паметта. По този начин към бялото кристално вещество лесно се създава зависимост, а любителите на сладко по-често страдат от депресивни епизоди. Всъщност някои експерти сравняват въздействието на захарта с това на тютюна и наркотиците.

 

За финал ви предлагаме кратък списък на продукти без захар, които може да комбинирате в различни рецепти, според вашия вкус. Може да изготвите и свой списък с такива продукти, да го сложите на вратата на хладилника и да се стремите винаги да имате у дома поне няколко от тях. Така ще държите захарта на разстояние, а здравето си – под контрол.

Списък на полезни и вкусни продукти, които не съдържат захар


1. Ядки
2. Натурални млечни продукти
3. Сурови зеленчуци
4. Бели меса
5. Бобови растения
6. Яйца
7. Риба
8. Зехтин
9. Кисели плодове
10 Семена и ядки


Разбира се, тези храни трябва да бъдат естествени и непреработени, така че да не съществува риск към тях да е добавена захар или други вредни вещества.

Имайте предвид, че понякога етикетирането на продукта не информира адекватно потребителя за съставките, които в действителност съдържа. Така например не винаги понятията „пълнозърнест” или „без добавени захари” се отъждествяват с „полезен продукт”. Тези понятия, както и много други подобни, са част от маркетингова стратегия, която се възползва от липсата на познания на клиента за постигане на по-голям брой продажби.

Затова ви съветваме да четете внимателно информацията върху опаковката на избираните продукти и да се информирате адекватно за всеки един от компонентите. Само така може да сте сигурни, че държите здравето си под контрол.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах