Как стресът може да се превърне в причина за нарушения в менструалния цикъл

Стресът е изключително отрицателен фактор за човешкото здраве. И при двата пола високите нива на стрес повлияват негативно функционалността на много органи и системи. Вижте как и кога стресът може да причини забавяне на менструалния цикъл.



Френският физиолог Клод Бернар извършва интересни проучвания, свързани с определени реакции у хората, при наличието на определени външни стимулиращи фактори. Според него, когато човек е изправен пред агресивни стимули, се активират т.нар. механизми на адаптация. Понастоящем е известно, че те включват активиране на набор от поведенчески и физиологични реакции, свързани с отговора на симпатиковата нервна система и хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос към конкретни външни условия.

 

Необходимо е жените да са запознати с факта, че стреса е не просто нормална част от ежедневието. Когато нивата му са завишени, ден след ден, това може да стане причина за различни нарушения и трайно увреждане на здравето. При жените ежедневното излагане на високи нива на стрес може да предизвика забавяне на менструалния цикъл. Предстои да обясним причината.

 

Симпатиковата нервна система функционира като медиатор в хормоналния стрес-отговор. Този процес се осъществява чрез взаимосвързани неврони, както на периферната нервна система, така и на централната.


Ефектите от стреса от страна на тази система са прекомерно изпотяване в различни части на тялото, увеличаване на честотата на сърдечните удари, дилатация на зениците и бронхите,  стимулиране на надбъбречните жлези. Последните се свързват с производството на кортизол и алдостерон. Когато обаче е налице някакво разстройство, то може да доведе до патологични промени в синтеза на различните видове хормони.

 

От воя страна, хипоталамо – хипофизарно - надбъбречната ос представлява комплекс от сложни взаимодействия между хипоталамуса, хипофизната жлеза и адреналната, или надбъбречната жлеза.


Тази ос е част от невро-ендокринната система, която регулира различни процеси, включително репродуктивната функция и отговора към външни агресори. В тази сложна комуникационна мрежа се произвеждат хормони, свързани с женския цикъл, като естроген, прогестерон и пролактин. Свръх производството им или недостатъчните нива причиняват забавяне на менструалния цикъл.



Високите нива на пролактин са честа причина за менструални смущения и дори безплодие. Често причина за нарушенията в женския цикъл са високите нива на пролактин. Този хормон се произвежда в хипофизната жлеза и е свързан преди всичко с лактацията след раждане. Когато в резултат на някакви хормонални промени синтезата на пролактин се повиши, това може да предизвика хиперпролактинемия и намалено производство на естроген. Намалените количества естроген предизвикват менструални нарушения и липса на овулация.

 

Причините за високи нива на пролактин са различни, но най-често са свързани с физически или психически стрес.


От своя страна, прогестеронът е женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Една от функциите му е да регулира менструалния цикъл, както и репродуктивната функция на жените, заедно с естрогена. Ако има дисбаланс в производството на тези хормони, менструалният цикъл също е засегнат.



В ситуации на продължителен стрес е много вероятно производството на прогестерон да намалее. В резултат на това ще има периоди на олигоменорея, т.е. редки или оскъдни менструални цикли.



Естрогенът е друг женски полов хормон, които се синтезира в яйчниците и в надбъбречните жлези. Едно от специфичните действия на естрогена е да взаимодейства с хипоталамуса и хипофизната секреция, за да регулира менструалния цикъл.



Всички споменати процеси са координирани и упражнявани от централната нервна система. Въпреки това, когато човек е подложен на високи нива на стрес, нервната система има приоритет да неутрализира тези ефекти, чрез производството на хормони, като кортизол. Последният е известен повече като стресов хормон и постоянните му завишени нива носят сериозни вреди за здравето.



Как да намалим стреса в ежедневието си



Източниците на стрес са много и различни. Обикновено те са свързани с личния живот, взаимоотношенията, работата или шума и суматохата на ежедневието. Опитайте различни техники за намаляване на стреса и неутрализиране на вредните ефекти от забързаното ежедневие. Идеите са много: йога, медитация, спорт, хоби, разходки сред природата, пътуване. Открийте това, което работи за вас.



Ако проблемите, които ви измъчват са сложни и не намирате решение, не се колебайте да се обърнете към специалист. Той ще ви помогне да разработите стратегии, за да живеете по-спокойно, без да губите баланса си.

 

Стресът е естествен отговор на тялото към определени ситуации и агресори. Не е възможно да се предпазим напълно от него, затова по-важно е да се научим да го управляваме ефективно. Само така ще имаме контрол над бъдещото си здраве и благополучие.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах