Как подсладителите засягат контрола на теглото

Днес имаме изобилие от възможности за подслаждане на храни и напитки, но не всички от тях са безопасни за здравето.

Някои от изкуствените подсладители в храните и напитките, които купуваме всеки ден, може да повлияят здравето по различен начин.

Голяма част от хлебните изделия, напитките, преработените храни, замразени десерти и сладкиши, които купуваме и съхраняваме в кухнята си, включват в състава си изкуствени и естествени подсладители. Някои от тях са с неразпознаваеми имена.

Докато част от използваните подсладители са безобидни, съществуват и такива, с които е необходимо да сме по-предпазливи и да избягваме, в това число аспартам, захарин и ацесулфам калий, тъй като те могат да повлияят на цялостното здраве и контрола на теглото.

Изкуствените подсладители са изключително популярни, тъй като у потребителите е възпитана представата, че с тях не се приемат калории и по този начин не е необходимо да се отказват от любимите си лакомства и десерти. Това обаче може да се окаже заблуда, тъй като не всеки подсладител е безопасен, а тогава, когато присъства в менюто в по-големи количества, може да доведе до проблеми с метаболизма и теглото.

С други думи, дали ще използваме бяла захар или друг подсладител за кафето и сладкишите си, е еднакво възможно да забавим метаболизма си. Причината за това е в нашето тяло и това, че то е вече програмирано да свързва сладостта с висококалоричните храни и да изпитва удоволствие с приема им.

Когато се консумират сладкиши, до рецепторите в мозъка автоматично достигат сигнали за това. Когато сладкият вкус съвпада със свръх прием на калории, се активира центъра за щастие в мозъка и изпитваме удоволствие от храненето.

От друга страна, ако приемаме храни, съдържащи изкуствени подсладители и нула калории, мамим тялото си. В последствие то разбира, че се нуждае от повече калории и желанието за прием на сладки храни се засилва. Това води до неблагоприятен ефект върху диета, неконтролируемо желание за сладко и в крайна сметка повишаване на телесното тегло.

Аспартамът е може би най-известен сред изкуствените подсладители, а също и водещ в листата на подсладители с категорични негативни ефекти върху организма. Той представлява мастна киселина. Създаден е от аспарагинова киселина и фенилаланин, като алтернатива на бялата захар.

В продължение на няколко десетилетия са разработени няколко проучвания относно ефектите на това вещество върху организма. В някои случаи дори се прави съотнасяне между зачестилия прием на аспартам и увеличените случаи на тумори в мозъка.

Това не е категорично доказано, но не е и опровергано. Съмненията остават и редом с това се посочват и други видове рак, свързани с консумацията на аспартам.

Най-новият подсладител, към който все по-често се посяга, е добит от растението стевия. В Парагвай и Бразилия стевия се използва в медицината от векове. В Япония се продава като подсладител в продължение на повече от четири десетилетия.

Сред предимствата на този подсладител е, че той няма никакви калории и подслажда няколко пъти повече, отколкото бялата захар. Растението произхожда от субтропичните райони на Латинска Америка. Сладкият му вкус се дължи на веществото стевиол гликозид, което се извлича от листата чрез накисване във вода.

Недостатъкът на стевия е, че оставя горчив послевкус. Ето защо, често стевията се предлага в комбинация с изкуствени подсладители.

Стевия се разглежда като една от най-добрите алтернативи на захарта, особено по отношение на контролирането на теглото. Въпреки това, най-добрият начин за поддържане на здравословно тегло е създаването на здравословни навици за спорт, живот и хранене, част от които е привикването с идеята за намаляване на консумацията на сладки въглехидратни храни.

Понякога с постепенното въвеждане на малки положителни промени, се наблюдава отличен резултат, а когато те останат трайни навици, влагате в здравето и бъдещото си благополучие.

Започнете със спорт поне два пъти в седмицата, не консумирайте сладкиши, газирани напитки и мазно месо, опитайте да контролирате стреса, да се движите повече и да си осигурите положителни емоции. Това е най-добрият начин да поддържате добро здраве и здравословно тегло.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах