Как по-лесно да преодолеем зависимостта към кофеин

При ограничаване на кофеина или при резкия отказ от приема му, е възможно да се появят симптоми, като раздразнителност, сънливост, затруднения в концентрацията и липса на мотивация за изпълнение на ежедневните дейности. Всички са свързани с т.нар. кофеинова абстиненция.

 

Кофеинът е психостимулант. Независимо дали пиете по едно или три кафета на ден, кофеинът в тях действа стимулиращо на ЦНС и създава усещане за свръхактивност, постоянна тревожност и забързаност. С течение на времето човешкият организъм привиква към това вещество и ограничаването или отказът от него причинява редица оплаквания.

 

Синдромът на отнемане на кофеин може да предизвика сънливост, силна раздразнителност, безпричинно главоболие и дори депресивни епизоди.

 

Кофеинът, приеман в умерени количества, има своите ползи, но много често любителите му са склонни да прекрачват границата – съзнателно или не – те посягат все по-често към различни кофеинови напитки.

 

Ограничаването на кофеина е важно условие в грижата за добро здраве. От една страна това се дължи на факта, че кофеинът съдържа допълнително калории, които насърчават натрупването на мазнини. От друга страна, киселинността на кафето допринася за храносмилателни смущения, като рефлукс, болка и дискомфорт, нарушения в храносмилането и дисбаланс в чревната флора.

 

Кофеинът също увеличава синтеза на катехоламини, като адреналин. Високите нива на този хормон са свързани със стреса и напрежението.

 

За да ограничите прекомерната употреба на кофеин, без да изпитате неприятните симптоми, причинени от зависимостта, е препоръчително постепенно да намалявате приема му.

 

Междувременно познаването и използването на натурални средства, може да ограничи оплакванията, като затруднена концентрация, липса на мотивация, главоболие, сънливост и др. Тези средства ще ви помогнат по-бързо да преминете през процеса на преодоляване на зависимостта си към кофеин.

 

Чай от мента и джинджифил

 

Джинджифилът има множество ползи за здравето. Той може да е полезен и в процеса на отказване от кофеина, тъй като има принос в поддържането на нивата на кръвната захар. По този начин джинджифилът допринася за добрия тонус и енергия, без пикове и спадове.

 

От своя страна, ментата намалява главоболието, напрежението и чувството за гадене при отказ от кофеина. Приемът на мента под форма на запарка действа успокояващо и релаксиращо на тялото и ума.

 

Сок от Алое Вера

 

Натуралният сок от алое вера е питателна и много здравословна напитка. Тя съдържа висока концентрация от биологично активни вещества, които действат тонизиращо, помагат за очистването на тялото от токсините, генерират енергия.

 

Сокът от лечебното растение е изключително полезен за хидратацията на тялото, тъй като повече от 90% от състава му е вода. Редовната консумация на напитки с натурално алое вера помага на тялото да се пребори с умората, характерна при ограничаването на кофеина.

 

Пребиотици и пробиотици

 

Прекомерният прием на кофеин нарушава храносмилането и баланса на чревната микрофлора. Пребиотиците са култури, които попаднали в тънките черва, благоприятстват растежа на чревната флора и подобряват здравето на храносмилателната система. Заедно е пробиотиците те действат стимулиращо на имунната система и очистват организма от токсините. Комплексът от пробиотици и пребиотици насърчава работата на червата и подобрява храносмилането. По този начин се ограничава чувството за отпадналост, интоксикация, липса на апетит и общо изтощение, особено при отказ от кофеин.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах