Как да живеем тук и сега

Ако непрекъснато мислите за миналото, ще живеете със спомени и копнежи, които отнемат усещането за лично щастие. Ако мислите ви са насочени все към бъдещето, има риск да изпуснете радостта от малките моменти, които животът тук и сега предлага.

Времето „тук” и „сега” се нарича „настояще" и е най-хубавият подарък, който живота ни предоставя. Но дали винаги съумяваме да го оценим и да му се наслаждаваме?...

Животът ни е изпълнен с различни предизвикателства, промени, емоции… Тези, които прекарват дните си в копнеж за миналото, не съумяват да се радват на онова, което настоящето предлага. От друга страна, мисълта за утрешния ден и опитите да се предвиди и контролира всичко, носят тревожност и безпокойство.

Най-доброто, което можем да направим, е да се фокусираме към днешния ден. Да Бъдем щастливи с това, което имаме днес, без да го сравняваме с това, което сме имали някога или с друго, което бихме могли да имаме в бъдеще.

И все пак внимавайте. Да се живее в настоящето не означава да се загърбят всички планове и амбиции, да се изхарчат всички спестявания и да се действа така, сякаш е края на света. Животът тук и сега няма общо с понятието за „живот като за последно”. По скоро е философия, която се свързва с определен начин, по който се радваме на това, което имаме, без да гледаме в друга посока.

Миналото е нещо, което нямаме властта да върнем, да изживеем отново или да контролираме. Бъдещето е несигурно. Единственото нещо, което имаме със сигурност, е настоящето. Тогава какво друго ни остава, освен да се възползваме от него?

Предлагаме ви няколко съвета как да се съсредоточите върху настоящето и да изживеете радостта от моментите „днес”, без да мислите за миналото или онова, което утрешния ден ще ви предложи.

Забравете миналото

Разбира се, това не е призив да изтриете от ума си всичко, което сте преживели. Отредете му достойно място в ума си, но оставете повече място за емоциите от днешния ден.
Разсъждавайте практично . Изтрийте всички ненужни подробности от преживяванията си и се фокусирайте само върху същественото, онова, което можете да използвате, което ви дава опит, прави ви по-силни, по-мъдри, по-уверени. Този опит е положителен, когато го приложите на практика във ежедневието си.


Не се страхувайте от бъдещето

Преди да можем да докоснем онова, което утрешния ден е подготвил за нас, трябва да изживеем днешния. Затова не бива да се бърза да се надникне в следващата страница, без да сме научили какво пише в настоящата.

Когато желанието за нещо, свързано с бъдещето, е силно и поставено като отправна точка, то  не ни позволява да оценим настоящето. Често хората казват "когато се оженим, ще направим това", "когато имаме деца ...", "когато си купя къща ...", "когато имам тази работа ..." и това са все условия, които поставят бариера между личността и радостта от живота тук и сега.

Бъдете благодарни за онова, което имате


Опитайте всяка вечер преди сън да пишете на лист хартия всичко, което ви е донесло радост през настоящия ден. Не очаквайте това да са непременно големи неща, а по-скоро малки детайли. Правете това всеки ден и с времето ще се убедите, колко малко е нужно, за да сте щастливи в ежедневието.
Например, отидете в офиса преди всички, изпийте кафето си и съберете мислите си на спокойствие, преди да започнете с работата си; отделете време след работа и поговорете на спокойствие с приятел; гледайте нещо позитивно по телевизията; отбележете в любимия си новинарски сайт положителните новини и прочетете само тях…

Не планирайте всичко

Добре е да се стремите към ред и да бъдете организирани, но също така всеки заслужава възможността да се наслаждава на нещата такива, каквито са.

Представете си, че планирате събитие – пътуване, сватба, празник. Дните, прекарани в подготовка често са белязани от дискусии, вземане на решения, избиране, противопоставяне на мнения. Така планирането се превръща в една стресираща задача, вместо да е време, в което да се радваме.  

С други думи, насладете се на обиколката, докато стигнете до финалната линия. Животът не винаги ни води там, накъдето си представяме че вървим, затова по- важно е да можем да оценим пейзажа на пътя.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах