КАК ДА УСПОКОИМ ОПЛАКВАНИЯТА ПРИ СИНУЗИТ

Имате синузит и не знаете как да овладеете дискомфорта? Ще ви разкрием някои естествени алтернативни – напълно безопасни и доказано ефективни.

 

Синузитът е заболяване на горните дихателни пътища и се характеризира с възпаление на параназалните синуси. Най-честите оплаквания включват болка в областта на челото и синусите, запушване и секрет от носа и др. Когато не се лекува ефективно, синузитът може да стане хроничен. При това положение симптомите и дискомфортът се повтарят отново и отново.

Въпреки че ще разкрием някои средства, с които да овладеете неразположението при синузит, трябва да имате предвид, че ако симптомите не отшумяват, е необходимо да потърсите лекар за консултация и лечение. Както вече споменахме, това заболяване може да се влоши и да доведе до различни усложнения.

 

Как да успокоим синузита с натурални средства в домашни условия

Синузитът може да бъде остър или хроничен. Понякога той е придружен от висока температура, която трае повече от пет дни, нощна кашлица, секрети от носа и запушване. Ето защо прилагането на подходящо лечение възможно най-рано ще гарантира контрол на симптомите и избягване на усложнения. В допълнение към медицинските препоръки, прилагането на следните практики може да подобри ефекта от лечението.

 

Билкови инхалации

Инхалациите – топли или студени, спомагат за елиминиране на натрупаните секрети и успокояват лигавицата на горните дихателни пътища. Освен това инхалациите със сода, запарка от лайка или мента действат противовъзпалително и намаляват отока на лигавиците. Секрецията намалява, дишането се нормализира, болката и тежестта постепенно отшумяват.

Как да си направите лечебна инхалация: сложете половин литър вода да заври. Добавете към водата листа мента, цвят лайка, сода, морска сол или комбинация. Разбъркайте и загасете котлона. Покрийте съда за около 10 минути. След това го отхлупете и вдишвайте парите, като покриете главата си с кърпа. Бъдете внимателни - не трябва да усещате парене или дискомфорт, процедурата трябва да е приятна.



Физиологични разтвори за успокояване на синузита

Друг начин за успокояване на синузита и контролиране на епизодите на обостряне е използването на солеви разтвори. Това са продукти, които успокояват лигавицата на дихателните пътища, намаляват отока и възпалението, спомагат за изхвърлянето на натрупаните секрети и нормализиране на дишането.
Физиологичните серуми за приложение в носа също омекотяват секретите и не позволяват образуването на корички. Препоръчва се приложението им да е минимум три пъти дневно: сутрин, следобед и вечер. Няколко минути след приложението им следва носа да се почисти.  

 

Компреси с гореща вода

Когато оплакванията включват тежест и болка в областта на синусите, компресите с гореща вода или затоплена морска сол могат да са изключително полезни. Те стимулират притока на кръв в областта и по този начин дискомфорта бързо намалява.

За целта може да използвате и готови пачове и компреси за затопляне. Повечето от тях са пълни с гел, който трябва да се потопи предварително в гореща вода. Бъдете внимателни. Температурата на компреса трябва да е приятна и в никакъв случай не бива да ви носи дискомфорт.
Ако страдате от главоболие или синузит, използването на тези компреси ще ви позволи да се почувствате много по-добре. Достатъчно е да ги прилагате няколко пъти на ден.

Как да си направим домашен компрес с морска сол: Загрейте 1 чаена чаша морска сол в метален съд. Изсипете я в хавлиена торбичка. Проверете температурата като задържите компреса за няколко секунди върху дланта си. Компресът трябва да е умерено топъл. Поставете го на челото в областта над носа и от двете му страни. Останете така за около 15 минути. Повтаряйте процедурата всяка вечер, докато симптомите не отшумят.



Контролирайте приема на храни, които влошават синузита

Може би ни знаете, но има храни, които благоприятстват отделянето на слуз от лигавиците. Поради тази причина при състояния като синузит, когато се наблюдава възпаление на лигавиците на ГДП и обилни секрети, ви съветваме да преразгледате диетата си, за да постигнете по-бързо облекчение.

На първо място ограничете консумацията на краве мляко, докато симптомите продължават. Същото важи за силно пикантни и люти подправки. Приемайте повече вода и билкови запарки,  защото това ще спомогне за очистването на лигавиците и цялостната детоксикация на организма.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах