Как да спрем кашлицата

 Кашлицата и болното гърло са най-честите неразположения при настинка и грип. Често, когато ги лекувате, се налага да сменяте няколко медикамента, докато попаднете на подходящия, който ще намали болките и възпалението. Успоредно с лечението, назначено ви от лекар, е добре да прилагате и домашни лекове за кашлица и болно гърло.

Кашлицата може да бъде причинена от много дразнители. Положителното при нея е, че тя е механизъм за изхвърляне на тези дразнители. Ако обаче не се вземат нужните мерки, състоянието може да се влоши значително.

Кашлицата може да бъде няколко вида:

  • Суха кашлица – без храчки;
  • Влажна кашлица - болният вади различни по вид и количество храчки;
  • Дрезгава кашлица - лаеща  (при възпаление на ларинкса) или пристъпна (при магарешка кашлица);
  • Слузна кашлица – гнойна.

Според продължителността на оплакванията различаваме:

  • Остра кашлица – трае до 3 седмици. Обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите.
  • Подостра кашлица – трае от 3 до 8 седмици.
  • Хронична кашлица – трае повече от 8 седмици.

Когато кашлицата е дълбока, важно е да се лекувате медикаментозно, по лекарска препоръка. Можете обаче да добавите и алтернативни методи към лечението, които допълнително да облекчат кашлицата. Кои са те?

Инхалации

Инхалациите са чудесно безопасно средство за овлажняване и успокояване на лигавиците на дихателната система. Най-добре това се прави с медицински инхалатор, влажният въздух е много приятен, защото не е горещ. Може да се прилага и на бебета като сложите в резервоара само физиологичен разтвор от ампула, не от банка (за да е стерилен).

Мед

Медът е натурален антибиотик, който има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той облекчава кашлицата и действа успокояващо на възпалените от вируси и бактерии лигавици на горните дихателни пътища. Можете да го добавите към горещи напитки или да хапвате по една супена лъжица 3 пъти на ден.

Пробиотици

Хранителните добавки с пробиотици или естествените такива, намиращи се в някои храни, помагат при кашлица. Те балансират чревната флора и повишават имунната система. Това дава възможност за по-бързо преодоляване на кашлицата и цялостната инфекция.

Ананас

Ананасът е растение от семейството на бромелиите. В него се съдържа активно вещество – бромелаин, което действа потискащо на кашлицата. Този ензим има свойството да разрежда секрета в гърлото и белите дробове и да допринася за по-лесното му отхрачване.

Яжте пресен ананас по 3-4 пъти на ден. Той ще облекчи синузита ви, както и възпалението и подуването на лигавиците в носа и гърлото.

Мента

Ментата е известна с полезните си качества при настинка и грип. Тя е ефикасна и при кашлица, защото има успокояващо действие върху гърлото и носа. Ментата потиска кашлицата и секрецията на слуз от дихателните пътища. При наличие на гъст секрет ментата помага за неговото втечняване и изхвърляне.

Масло от риган

Маслото от риган е един от най-добрите естествени антибиотици за облекчаване на бронхита. Активната съставка в тази билка е карвакрол. Това е съединение, което действа антимикробно и противовъзпалително, облекчава усещането за тежест в гърдите и премахва заболяването.

Маслото от риган се предлага под формата на таблетки или капки. Попитайте вашия лекар или фармацевт как можете да го приемате.

Лук

Лукът е друг мощен природен антибиотик, който може да консумирате, ако страдате от бронхит или кашлица.

Масло от евкалипт

Това е друго добро природно средство за лечение на бронхит и кашлица. С негова помощ се отварят възпалените дихателни пътища. Маслото от евкалипт присъства в състава на редица медикаменти за настинка и грип.

Може да го нанасяте върху гърдите и гърба си с леки масажни движения или да си направите топла вана, в която да разтворите няколко капки от него. Евкалиптовото масло съдържа цинеол, който е мощен антисептик.

Чесън

Ако сте настинали или имате грип и бронхитът или кашлицата са напомнили за себе си, не пропускайте към храната да добавите и тази ароматна подправка. Чесънът съдържа съединение наречено алицин, което има антивирусни и антибактериални свойства. Хапвайте всеки ден чесън, до пълно оздравяване.

Избягвайте храни и напитки, които дразнят гърлото:

Кафе

Може да не ви се хареса, но ще се наложи да оставите кафето за известно време или поне докато не се почувствате здрави.

Кафето е особено вредно за стомаха, така че ако имате проблеми с него не трябва да го пиете. Освен това кофеинът има свойството да стимулира диурезата. По този начин вирусите взимат надмощие и превземат имунната ви система. Така се чувствате още по-отпаднали.

Газирани напитки

Подобно на кафето, газираните напитки дехидратират организма. Това пречи на борбата на тялото с вируса, защото се поддържа известна дехидратация. Получава се хаос не само в имунната система, но и в стомашно-чревния тракт.

Алкохол

Алкохолът ще ви дехидратира и ще попречи на организма ви да се справи с инфекцията.

Пържени храни

Пържените тежки и мазни храни изискват повече време за храносмилане. Този процес влошава усещането за гадене и може да провокира киселинен рефлукс. Организмът ви се опитва да се бори с една инфекция, а в същото време вие му давате още една тежка задача – да обработи всички тези пържени храни, които сте погълнали. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах