Как да си приготвим домашен сироп за суха кашлица

Различни лечебни билки и растения, като мащерка, джинджифил и риган облекчават кашлицата. Въпреки това е важно да знаете каква е причината за нея и ако е необходимо, да се обърнете към лекар.

 

Устойчивата суха кашлица обикновено се причинява от респираторна алергия или вирусно заболяване. Ако страдате от такъв тип кашлица, ви препоръчваме на първо място да поддържате дома си чист, без прах и да контролирате влажността.

 

В сезона на честите простудни и вирусни заболявания е добре да избягвате престой в затворени помещения със струпване на много хора. Не пропускайте да миете и дезинфекцирате старателно ръцете си всеки път след разходка, преди хранене и след ползване на обществен транспорт или чужди принадлежности (телефон, мобилен компютър и др.)

 

Сухата кашлица се нуждае от лечение. Това е мъчителна, дразнеща кашлица, която често идва на пристъпи - при затопляне, движение, топъл или сух въздух. Такава кашлица е изтощителна. Ако причината е алергия – наблюдава се и оточна назофарингеална лигавица и затруднено дишане.

 

Предлагаме ви няколко рецепта за сироп против суха кашлица. Те са напълно натурални и безвредни. Можете да ги приготвите у дома, за цялото семейство. Важно е да се подчертае, че тези сиропи не са приложими при влажна, продуктивна кашлица.

 

Домашен сироп за суха кашлица с морков

 

Този сироп е подходящ при алергична, суха кашлица. Базиран е на морков – един зеленчук, който притежава антитусивно свойство.

 

Съставки: 1 чаша мед; 4 средни моркова, пресен джинджифил 100 гр.

 

Начин на приготвяне: Настържете и прецедете сока от моркова и джинджифила и го смесете с меда. Затоплете получената смес на водна баня и след това пресипете в стъклен съд. Вземайте по 1 супена лъжица от този сироп 3 до 4 пъти на ден.

 

Домашен сироп за суха кашлица с риган

 

Друг подходящ домашно приготвен сироп за суха кашлица е този с мед и риган. Той притежава антитусивни свойства и спомага за успокояване на кашлицата.

 

Съставки:  6 супени лъжици мед; 4 чаени лъжички оситнен сух риган, сокът от два лимона

 

Начин на приготвяне: Смесете меда с ригана в съд с широко гърло и затоплете за няколко минути на водна баня. Добавете сока от лимон, разбъркайте и прелейте в стъклено шише. Приемайте по една лъжица от сиропа 2 до 3 пъти на ден.

 

Внимание: Тъй като горепосочените сиропи се приготвят на основата на мед, не трябва да се прилагат при деца под 3 години, поради риск от алергична реакция и ботулизъм.

 

Сироп от цвекло за суха кашлица

 

Сиропът от цвекло е чудесно средство за успокояване на кашлицата, поради противовъзпалителните свойства, които притежава. Въпреки това, този сироп е противопоказан за диабетици, защото може да повиши нивата на кръвна захар.

 

Съставки: 2 средни глави цвекло; 4 супени лъжици захар

 

Начин на приготвяне: Нарежете цвеклото на филийки и го смесете със захарта. Оставете да престои в стъклен съд с похлупак за около 24 часа. Прецедете и съхранете в стъклен съд отделения сок. Приемайте по 2 супени лъжици от него 3 пъти на ден. Децата трябва да приемат половината от тази доза, докато кашлицата намалее. Не се препоръчва за деца под 2 години.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах