Как да си приготвим балсам за устни без вредни химикали

Когато приготвяме собствена козметика у дома, можем да сме сигурни, че тя включва само естествени съставки и няма да причини алергии.


Резките промени в климата се отразяват неблагоприятно на кожата и особено на устните, които често остават незащитени от студа и вятъра. Това ги прави сухи, напукани и дори болезнено кървящи.


За да се предотвратят подобни увреждания, е важно да осигурим адекватна ежедневна хидратация, с което да запазим влажността и еластичността на кожата на устните.


Днес има стотици козметични продукти, предназначени за грижа и разкрасяване, но много от тях съдържат химични съставки, които могат да бъдат вредни.


Ако искате да се погрижите за устните си наистина добре, предлагаме ви да направите свой собствен балсам със 100% естествени съставки. Ще споделим 4 рецепти, така че не се колебайте да ги изпробвате.

Балсам за устни с рози


Балсамът за устни с рози се отличава с приятен аромат и невероятни омекотяващи качества. Подобно на балсамите с пчелен мед, той се препоръчва за сухи и напукани устни и няма никакви странични ефекти.  Това е домашен продукт. Веднъж щом го опитате, той ще се превърне във ваш пръв съюзник за красота.


Съставки:


¼ чаша пчелен восък (60 г)
2 супени лъжици кокосово масло (32 г)
1 чаена лъжичка масло от жожоба (4 г)
20 капки ароматна кокосова вода
2 капки витамин Е
1 шепа розови листенца
¼ чаена лъжичка мед (1,8 г)
декоративно стъклено бурканче


Начин на приготвяне: Поставете пчелния восък, кокосовото масло, маслото от жожоба и меда в метален съд и ги разтопете на водна баня. След като ги отдръпнете от котлона, добавете витамин Е и ароматната кокосова вода.


Накрая се прибавят стритите розови листенца и сместа се изсипва в стъклено бурканче с похлупак. Балсамът трябва да се съхранява на хладно място, далеч от слънчева светлина.

Ванилов балсам


В сърцето на този уханен и приятен балсам стои ванилията. Той хидратира и защитава устните от агресорите на околната среда, докато ви дава възможността да се радвате на приятното усещане от това да го носите на устните си. Съдържа 100% естествени съставки и се препоръчва за всички хора, дори деца, тъй като не предизвиква нежелани ефекти.


Съставки:


1 чаена лъжичка какаово масло (5 г)
1 и 1/2 чаена лъжичка масло от ший (8 г)
1 и 1/2 чаена лъжичка рициново масло (7 мл)
4 капки органичен екстракт от ванилия
декоративно стъклено бурканче


Начин на приготвяне: Поставете съставките в сух метален съд и го загрейте на водна баня. Когато се разтопят, разбъркайте добре, отдръпнете от котлона и ги излейте в бурканчето. Оставете го непокрито за около 3 часа.


Винаги когато имате нужда, вземете малко количество от балсама и нанесете грижливо върху устните.


Балсам за устни от малини


За да приготвите този балсам, ще ви трябва масло, получено от семената на малина. То съдържа значителни количества витамин Е, етерични масла и Омега 3 и 6 мастни киселини. Ще получите продукт без химикали, който ще ви помогне да поддържате устните си красиви и здрави.


Съставки:


10 капки масло от малина
5 капки етерично масло от ванилия (или по избор)
1 супена лъжица какаово масло (30 г)
2 капки червена сладкарска боя


Начин на приготвяне: Поставете какаовото маслото в купа и го разтопете на водна баня при ниска температура. Когато се разтопи, го отдръпнете от котлона и добавете маслото от малина, ваниловото масло и боята.


Разбъркайте всичко много добре, така че съставките да се хомогенизират. Излейте балсама в декоративно бурканче с капаче. Този балсам може да се използва в продължение на 6 месеца, ако го съхранявате на стайна температура.


Шоколадов балсам за устни


Какаовото масло и шоколадът съдържат антиоксидантни съединения, които помагат за регенерацията на кожата, особено когато тя е увредена от факторите на околната среда. Шоколадовият балсам е много лесен за приготвяне и приятен за употреба.


Съставки:


½ чаена лъжичка какаово масло (15 г)
3 супени лъжици пчелен восък (21 g)
8 супени лъжици рициново масло (40 мл)
4 супени лъжици захар (20 g)
1 чаена лъжичка шоколадова есенция (3 г)


Начин на приготвяне: Поставете какаовото масло и восъка в метален съд и ги разтопете на бодна баня. След това добавете захарта и рициновото масло, а накрая и шоколадовия аромат. Когато всичко е разтопено и хомогенно, отдръпнете от котлона и изсипете в бурканче.


Този балсам е истинско удоволствие за кожата на устните и сетивата.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах