Как да сe справим с чувствителността на зъбите

Зъбната чувствителност може да е особено неприятна. Тя възниква при нездравословни навици, прием на определени храни и напитки или като следствие от стоматологични процедури.

 

Ако при хапването на нещо много студено, горещо, сладко или кисело се появи рязка болка и  дискомфорт, говорим за зъбна чувствителност. Много хора познават това неприятно усещане.  За щастие, има възможност естествената чувствителност на зъбите да се контролира. За целта не са нужни големи инвестиции, а добър подход и последователност.

 

Зъбите са съставени от емайл, дентин и нерви. Емайлът покрива дентина, а под него са разположени нервите. Зъбната чувствителност се проявява като силна болка, която настъпва при контакт на определени храни с дентина. Състоянието се наблюдава при много хора, при  които емайлът е увреден.

 

Когато коренът на зъба се оголи, храната има почти директен достъп до нервите. Те реагират, когато влизат в контакт със студени, кисели или много сладки храни. Болката е незабавна, остра и с кратка продължителност.

 

Зъбната чувствителност може да се появи и след избелване на зъбите, по време на бременност или в резултат на агресивно четкане. Загубата на зъби, гингивитът или увредената цялост на зъбите също могат да са причина за възникване на чувствителност.

 

Съществуват естествени средства за облекчаване на чувствителността на зъбите. Те са евтини и лесни за прилагане. Ето някои от тях, които можете да приложите у дома:

 

Разтворете една чаена лъжичка сода за хляб във вода и изплаквайте с получения разтвор зъбите веднъж на ден;

 

Използвайте два пъти на ден  солен разтвор, за да изплакнете устата си. Това неутрализира бактериите и контролира лошия дъх. Прилагайте за не повече от две седмици;

 

Потопете памучен тампон в  канелено масло и масажирайте зъбите си;

 

Жабуренето с отвара от лайка след измиване също е подходящ вариант за намаляване на чувствителността и болката;

 

Дъвченето на пресни листа от мента няколко пъти на ден помага при възпаления, лош дъх и чувствителност;

 

Със същата цел може да дъвчете карамфил, тъй като той има доказано противовъзпалителен и антибактериален ефект;

 

Настържете и нанесете корен от джинджифил директно на чувствителното място. Същото действие има и запарката от джинджифил, използвана за гаргара.

 

Какво трябва да избягвате

 

Температурните контрасти провокират чувствителността на зъбите. Много студени или прекалено горещи напитки почти винаги предизвикват дискомфорт.

 

Киселите храни също трябва да се приемат с повишено внимание. Ако сте свикнали да подправяте салатата си с много оцет, ще трябва да ограничите тази практика или поне да използвате по-малко количество.

 

Портокаловият и лимоновият сок също спадат към киселите напитки, така че бъдете внимателни с тях.

 

Не забравяйте да намалите приема на агресивни за зъбния емайл храни и напитки, като кафе, вино и захарни изделия.

 

Грижете се добре за зъбите си. Те са отговорни за раздробяването на храната и по този начин участват в храносмилането.

 

Също така не бива да забравяме, че зъбите не са инструменти - ножици или тирбушони. Те имат специфична функция, която не е свързана с развързване на възли, откъсване на етикети или отваряне на бутилки. Повреждането на зъбите може да бъде необратимо.

 

Не четкайте зъбите прекалено силно и агресивно и забравете за вредния навик за почистването им с дървени клечки.

 

Не забравяйте да миете зъбите внимателно след всяко хранене и периодично посещавайте зъболекаря си за профилактичен преглед.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах