Как да се предпазим от ужилване от медузи

В началото на летния сезон ветровете и морските течения се променят. Температурата се покачва – както тази на сушата, така и на океанската и морската вода. Всичко това кара медузите да се насочват към бреговете. Бъдете внимателни, когато прекарвате време на плажа или се къпете в морето, особено ако имате алергия към токсините, които отделят медузите.

На пръв поглед медузите изглеждат като желеобразна маса с пипала, плаваща безтегловно в морето. И въпреки че изглеждат напълно безобидно, истината е, че пипалата на медузите съдържат много невротоксини, които те използват, за да зашеметят плячката си и по този начин да осигурят прехраната си. Ужилването от медуза не е смъртоносно. Изключение е австралийската медуза, чието ужилване крие риск за живота.

Когато се докоснете до медуза, тя освобождава споменатите токсини и с това започват симптоми, като силно парене, сърбеж, оток на засегнатото място. По-често срещани оплаквания при ужилване от медуза са:

    Кожен обрив, дразнене и зачервяване

    Парене, което може да стане непоносимо и да се появят мехури

    Болезнено усещане и изтръпване на засегнатата област

    Главоболие (лека до умерена интензивност)

    Гадене, замайване и нервност (само при тежки случаи)

Най-уязвими са областта на корема, гърба, ръцете и краката – смята се, че те са най-често засегнати.  Препоръчително е всички любители на плуването в океански и морски води да носят неопренови костюми като защитна мярка.

Бъдете бдителни и избягвайте контакт с медузи. Не ги докосвайте, дори ако са на брега и са безжизнени. Дори така, в пипалата им все още има отрова. Много важно е това да бъде обяснено и на децата, когато възрастта им позволява, тъй като водени от любопитството си, те често стават жертви на ужилване от медузи.

Първа помощ при ужилване:

Не разтривайте с пясък или кърпи засегнатата зона.

Не я измивайте с прясна вода и още по-малко със солена.

Поставете леден компрес в продължение на поне 20 минути.

Ако пипалата останат залепнали за кожата, нанесете обилно количество оцет, за да спрете проникването на токсините. Може също да се използва разтвор на натриев бикарбонат.

Практиката засегнатото място да се пръска с амоняк или урина е погрешна и няма никаква ефикасност.

 Лицето, което отстранява пипалата, задължително трябва да използва ръкавици.

 Отидете незабавно до спешното отделение на най-близката болница.

 

Вероятно лекарят ще ви зададе въпроси, свързани с мястото, където сте били ужилени и вида на медузата. Това е важно, за да се гарантира успеха на терапевтичния подход, а той до голяма степен зависи от вида причинител. Първо лекарят ще отстрани остатъчната отрова или части от медузата, след което ще ви предпише употребата на локални кортикостероиди, противовъзпалителни средства и орални антихистамини. В случай на инфекция, лечението би могло да включва и локални антибиотици.

Ако пострадалия е алергичен, лекарят ще назначи специално лечение, с цел да се предотврати тежка алергична реакция и влошаване на симптомите.

Във всеки случай, споменатите по-горе мерки са напълно достатъчни до пристигането на засегнатия в болница.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах