Как да се мотивираме да спортуваме през зимните месеци

 Да си го признаем – тренировките през зимата не са най-любимото ни нещо. Много по-приятно е вместо да се потим във фитнеса или залата за пилатес, да си полегнем на мекия диван и да си пуснем разтоварващ филм след дългия работен ден. Но в същото време ни се иска да изглеждаме атрактивно, да сме със стегнато тяло и стройна фигура. Това няма как да се случи от само себе си, затова е важно да тренираме редовно. Kак да се мотивираме да спортуваме в студените дни тогава?

Ето няколко предложения, които ще ви помогнат.

Поставете си ясни и постижими цели

Големият проблем при започването на спортна програма с цел отслабване е когато си зададем невъзможни за постигане резултати. Например: да свалим 5 килограма за седмица или две, да стегнем задните части за по-малко от месец и т. н. За да има успех вашето начинание трябва да си поставите реални цели, които, ако в условния срок бъдат надминати, още по-добре за вас. Но не бъдете мечтатели, а реалисти.

Направете си тренировъчен план

Друга голяма грешка при желаещите да отслабнат бързо са изморителните и чести тренировки. Разбира се, че резултатите ще се появят много по-бързо, ако тренирате редовно, но ако пък това ви уморява и демотивира, по-добре недейте. Тренирайте 1-2 пъти в седмицата, ако това ви устройва и резултатите отново няма да закъснеят.

Записвайте си как се чувствате след всяка тренировка

Адреналиновият пик след активна тренировка е невероятно усещане за мозъка и тялото. Не пропускайте да отбележите в бележник или дневник как сте се чувствали точно след спортуване. Когато наближи времето за следващата тренировка, отворете тефтера и прочетете написаното, за да се мотивирате отново да изпитате това усещане.

Напомняйте си защо започнахте да спортувате

Когато усетите в себе си нежелание за тренировка, опитайте се да си спомните пътите, когато сте харесвали дреха и тя не ви е ставала заради излишни килограми. И колко много искате да изглеждате добре и да се чувствате красиви в новите си дрехи.

Не яжте преди тренировка

Храненето преди тренировка дава енергия на тялото, но това не означава, че трябва да преяждате. Хапнете здравословна закуска около 45 минути преди спорт. Това може да са плодове, ядки, кисело мляко, зеленчуци. Те ще ви дадат енергия за спортуване.

Намерете приятели и съмишленици

Ако тренирате във фитнес зала, не се притеснявайте да се сприятелите с другите. Това ще ви подейства още по-стимулиращо. Пийнете по един протеинов шейк след тренировката, побъбрете си и следващия път ще отидете на тренировка с още по-голямо желание.

Обещайте си награда

Няма по-мотивиращ момент от този, в който знаете, че ще получите подарък или ще си доставите някаква радост. Поставете си задача за изпълнение или тренировка, която да направите, но след нея ще си позволете някаква малка награда. Кулинарно изкушение с не много калории например.

Попитайте се „Ще съжалявам ли, ако пропусна тренировката?“

Това е трик, който също действа с добър ефект. Ако много ви домързи да отидете във фитнеса и почти сте се отказали от спорта днес, помислете си  дали ще изпитате вина заради това. Ако усетите, че ще съжалявате за пропуснатата тренировка, бързо ще обуете спортния екип и ще изтичате до фитнеса или парка.

Мийте косата си само в дните, когато тренирате

Драстична мярка, но пък действа с гарантиран ефект. Поставете си за цел да миете косата само в дните, когато спортувате и ще видите, че няма да ги пропускате, както преди.

Опитайте групови занимания

Има хора, които се демотивират, че трябва да спортуват сами. Скучно им е и това бързо става причина да се откажат от спорта. Ако и при вас е така, то най-лесно е да се мотивирате като си намерите група за фитнес или пък аеробика, пилатес, йога, канго джъмпс.

Редувайте малки предизвикателства с по-големи

Обещайте си, че в тази тренировка ще редувате по-трудни задачи с по-леки , за да не се претоварите и това ще ви мотивира да отидете да спортувате.

Слушайте аудио книга, докато тренирате

За да не ви е скучно, докато спортувате и за да не съкратите значително времето за тренировка, свалете си аудио книга на телефона. Слушайте я, докато тренирате и така ще се чувствате доста по-мотивирани да продължите упражнението.

Намерете си спорт, който да се превърне във ваше хоби

Най-сигурният начин да се мотивирате да спортувате всеки път безотказно, е да намерите занимание, което много ви харесва. Тогава няма да има нужда да се самомотивирате да спортувате, а ще искате да го правите, защото ви доставя искрено удоволствие.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах