Как да се избавим от мазолите - причини за появата им, превенция и лечение

Мазолите представляват удебеляване на кожата, а причината за появата им, в повечето случаи, е прекомерно активно триене и натиск. Именно затова и най-често се повяват по краката и ръцете. 

Разграничават се два вида мазоли – меки (пришки), които преминават от само себе си, при това сравнително бързо, в порядъка на два-три дни и твърди, които изискват по-дългосрочно лечение.

Твърдите мазоли по своята същност са мъртва повърхност на кожата, която не е успяла да се отдели.  

В зоната на стъпалото мазолите в голяма част от случаите се появяват в резултат на носенето на тесни, неудобни обувки. Това се отнася както за формата на обувката, така и за качеството на шевовете и дебелината на подметката.

Друга често срещана причина за появата на мазоли са заболявания, които причиняват деформация на стъпалото. Такива са: 

  • артрит
  • бурсит
  • остеоартрит
  • плоски стъпала и други

Лечение на мазолите 

С какви средства да лекуваме меките мазоли?

Най-често срещаните зони от човешкото тяло, по които се образуват мазоли, са петите и пръстите на краката. Меките мазоли са изпълнени с лимфа, която понякога може да бъде примесена с кръв например, ако в близост до мястото са разположени кръвоносни съдове. Лечението на такива мазоли включва антибактериални средства, а също и избор на по-удобни обувки, които да оказват минимално въздействие върху засегнатия участък.  

С какви средства да лекуваме твърдите мазоли?

Съвсем различно лечение е необходимо за сухите мазоли, които най-често се появяват на палците на краката, от външната страна на малкия пръст и на стъпалото. Отличителна черта на твърдите мазоли е наличието на корен, който се намира дълбоко в кожата. Точно този корен сериозно усложнява лечението.

Ако просто се опитате да отрежете мазолите, те ще пораснат отново. Затова трябва първо да омекотите мястото, например като използвате вани за крака с масло от чаено дърво. Много полезно е също да намажете засегнатия участък с някакъв вид овлажнител, рициново масло или зехтин. След това може да прикрепите с помощта на бинт месестата част от един лимон към мазола, да обуете чорапи и с този компрес да преспите през нощта.

Вместо месестата част на лимона, може да използвате и компрес от листа от алое (разрязан по дължина), пластир от хляб и оцет, нарязан на парчета кромид лук, както и настърган картоф.

На сутринта не забравяйте да отстраните всяка една омекнала част от мазола с помощта на пемза или пила за крака.

Лекарства за лечение на мазоли

Днес съществуват и достатъчно модерни лекарства, които могат успешно да се използват за лечение на мазоли. Предлагаме на вашето внимание кратък списък с най-ефективните от тях:

Превантивни мерки срещу появата на мазоли

За да се предпазите от появата на мазоли, спазвайте следните правила:

  • Купувайте само висококачествени, удобни обувки, които са ви точни по размер;
  • Избирайте чорапи и чорапогащи, изработени от естествени материали като памук и вълна;
  • Застрашените участъци от кожата, където могат да се образуват мазоли, мажете редовно с вазелин;
  • Включете в диетата си повече моркови и сметана. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах