Как да се грижим за сухата кожа през есента

След летните горещини и интензивното третиране с козметични продукти кожата ни има нужда от почивка и възстановяване. През есента е характерно изсушаване на кожата и е възможно тя да започне да се лющи, да губи блясък и свежест. При допир да усетите грапавина вместо кафифена мекота е неприятна ситуация. За да я избегнете през есенните месеци, когато въздухът е студен и времето ветровито, е важно да предприемете мерки и да се погрижите за кожата.

Какво да правите, за да предпазите от прекалено изсушаване:

Използвайте подхранващи и хидратиращи маски

Колкото повече маски използвате, толкова по-добре за сухата кожа. За предпочитане са домашно приготвените маски, обогатени с овлажняващи масла. Най-подходящи са аргановото, кокосовото масло, маслото от ший.

Погрижете се за устните

Кожата на устните е много тънка и чувствителна. Тя изсъхва лесно под въздействието на слънцето и вятъра и с настъпване на есента тя се нуждае от особени грижи. В никакъв случай не ближете устните си – така те ще се обезводняват още по-лесно. Възползвайте се от балсама за възстановяване на кожата на устните, който се нанася преди сън. Ако имате възможност, откажете се от използването на трайните червила. Употребявайте гланц за устни, който не изсушава кожата.

Използвайте подходяща козметика за суха кожа.

Сухата кожа е по-специфична и изисква наистина специални грижи. Консултирайте се с дерматолог или специалист в аптеката, който да ви препоръча подходящите козметични продукти за вашата кожа.

Включете повече плодове в дневното си меню

Плодовете са сочни и хидратират кожата. Витамините в тях я подхранват, а антиоксидантите се борят с вредните процеси в нея.

Бананите са вълшебни за сухата кожа

Консумацията на повече банани и прилагането им под формата на паста върху засегнатите части на кожата е чудесен начин да овладеете сухата кожа.

Нежно почистване на сухата кожа на лицето

Лекото и меко почистване на лицето е много важно, тъй като използването на неподходящ продукт може да доведе до повишаване сухотата на кожата, което от своя страна може да причини преждевременно образуване на фини линии и бръчки.  Кожата на околоочния контур е десет пъти по-фина от кожата на останалата част на лицето. Подберете специфичен продукт за дегримиране, подходящ за тази зона.

Яжте повече риба

Сьомга, херинга, сардини, аншоа и пъстърва са само част от храните, които можете да консумирате, ако имате суха кожа. Рибата съдържа омега 3 мастни киселини, които заздравяват кожните клетки, предпазват кожата от увреждане и редуцират инфекциите. Някои риби ще допълнят диетата ви със селен, който се грижи за производството на еластин, а както знаем сухата кожа често е по-податлива на образуване на бръчки.

Внимавайте при пътуване със самолет

Пътуването със самолет също има изсушаващ кожата ефект. Използвайте хидратиращи продукти преди и след полет.

Използвайте масла за овлажняване

Втривайте сусамово масло в цялата си кожа след душ. То има силни овлажняващи свойства. Също така полезни са кокосовото масло и масло от авокадо. Те имат свойството да проникват дълбоко в кожата и да я хидратират. Полезните мастни киселини в тях помагат на клетките да регенерират и да се делят правилно. Кожата става мека, гладка и опъната.

Грешки, които изсушават допълнително кожата

Прекалявате с ексфолирането

Сухата кожа е предразположена към лющене, поради понижените количества влага в нея. Много жени правят грешката да ексфолират всеки ден, за да отстранят лющещата се кожа. Това предизвиква още по-големи раздразнения, зачервяване, опъване. Сухата кожа трябва да се ексфолира внимателно, с нежни ексфолианти и то не всеки ден.

Взимате дълги горещи душове

Горещите душове спасяват организма от студа през зимата, но вредят на кожата. През лятото сухата кожа също изсъхва още по-интензивно, ако се къпете с гореща вода.

Ако не можете да се къпете с хладка или клоняща към студена вода (която е значително по-полезна за сухата кожа), намалете времето за стоене под горещия душ.

Използвате продукти, съдържащи алкохол

Много козметични продукти съдържат алкохол в известни количества. Алкохолът помага за повишаване ефикасността на съответния козметичен продукт. Ако обаче съдържанието на алкохол е прекалено високо, то ще пресуши кожата ви и ще влоши текстурата ѝ.

Използвате сухи или матиращи фон дьо тени

Възможно е да има изключения от това правило, но като цяло матиращите и прахообразни фон дьо тени не са препоръчителни за суха кожа. За нея най-добре е да се ползват овлажняващи течни текстури, обогатени с масла. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах