Как да се грижим правилно за косата си през лятото

Косата изисква специални грижи през всеки един сезон, особено през лятото, когато трябва да я защитим от пагубното въздействие на силното слънце, водата и вятъра. Нека да видим защо това е толкова важно.

Косъмът притежава сложна структура, в чийто състав влиза протеин, както и различни пигменти, аминокиселини и витамини. Известно е, че силните слънчеви лъчи дехидратират косата, правят я суха и чуплива. Съществуват няколко типа ултравиолетови лъчи, които са особено вредни. Така например бета лъчите унищожават пигмента на косата (бил той естествен или изкуствен), а алфа лъчите я правят суха и унищожават еластичността ѝ.

Морската сол също оказва пагубен ефект, тъй като молекулите на солта са в състояние да проникнат в дълбочина в структурата на косъма и да го унищожат. Как можем да предотвратим това? 

Основни правила, с които ще защитите максимално косата си през летния сезон и да я поддържате здрава и красива:

Шампоан

През лятото и косата, и скалпът се замърсяват много по-бързо, поради уличния прах, потта, стилизиращите продукти и редица други причини. Следователно измиването трябва да става доста по-често, в сравнение с другите сезони, както и към него да се подхожда изключително внимателно. Това включва избора на правилния шампоан, който следва да притежава лека текстура и да е подходящ за съответния тип коса. Също така, в съставките му следва да са включени хидратиращи компоненти като билкови екстракти, биотин, етерични масла, витамини, пантенол, както и силиконови масла, които спомагат за задържането на влага в косата. Пример за такива масла са диметикон и циклодеметикон.

Когато миете косата си, водата не бива да е гореща, а що се отнася до изплакването, използвайте най-добре хладка или дори студена вода - те ще направят косъма по-гладък.

Процедурите трябва да са много по-чести, тъй като себумът и мръсотията, натрупващи се върху скалпа, запушват порите и луковиците на косъма отслабват поради липса на кислород.

Маски и балсами 

Използването на маска или балсам за коса след измиване е задължително. Заложете на хидратиращ балсам и подхранваща маска. Балсамът следва да се ползва всеки път след миене, а маската - веднъж на седмица. Обърнете специално внимание и на козметичните продукти с UV филтри - те образуват тънък филм върху косъма за защита от слънцето.

Не забравяйте за естествените масла 

Освен защитна, те имат и регенерираща функция. Можете да използвате козметични масла с леки текстури - масло от гроздови семки, жожоба, бадем, зехтин. Чудесни са за лятна грижа за косата.

Как да ги прилагате:

  • Преди измиване, нанесете за около 20 минути малко масло върху косата, а след това продължете миенето, както обикновено. Маслото осигурява защитен филм, косъмът не изсъхва при измиването и е защитен от агресивните съставки на шампоана;
  • Нанесете масло върху краищата на косата след като сте я измили. Този метод е чудесен за възстановяване на много суха и изтощена коса;
  • Преди плаж нанесете масло върху косата по цялата дължина на косъма, като започнете на разстояние около 5-10 см от самите корени. Така тя ще бъде надеждно защитена от вредното въздействие на солената вода.

И още нещо много важно - ако сте на плажа през целия ден, използването на шапка е задължително!  

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах