Как да регулираме хормоните, които ни карат да наддаваме тегло

За да контролираме хормоните, които са в основата на излишните килограми, е подходящо да включим в диетата си храни, богати на протеини.

 

Хормоните се характеризират с цикличност. Фактори, като менопаузата или заболявания, свързани с щитовидната жлеза, могат да повлияят хормоналния фон и това да доведе до увеличаване на теглото. Следните пет практики ще ви помогнат да се справите с този проблем.

 

Погрижете се за хормоните на щитовидната жлеза: тироксин и трийодотиронин

 

При хората, които страдат от хипотиреоидизъм, толкова важни хормони, като тироксин и трийодотиронин не се секретират в достатъчно количество и възникват дефицити.

 

Хипотиреоидизмът причинява следното:

 

Изгарят се по-малко калории и вследствие на това се наблюдава наддаване на тегло;

 

Кожата остава по-суха и косата изглежда по-чуплива и крехка;

 

Честа умора;

 

Хормоналната декомпенсация, дължаща се на недостатъчна активност на щитовидната жлеза, изисква специфично лечение.

 

Подходящо е в диетата да се включи кокосово масло, ленено семе, бадеми и други ядки, водорасли (нори, комбу, спирулина и др.), запарка от пасифлора.

 

Регулирайте инсулина

 

Има хора, които винаги са в добра форма и въпреки че ядат всичко, не натрупват мазнини. Други, хапнат ли някакъв сладкиш, неминуемо стигат до увеличаване на размера на джинсите.

 

Това, което за мнозина може да бъде разочароващо, представлява много специфичен проблем, наречен инсулинова резистентност. Не бързайте веднага да мислете за диабет. Понякога фактори, като стрес, неправилно хранене, недоспиване или наднормено тегло могат да предизвикат известен дисбаланс в инсулиновите нива.

 

Ключови съвети за регулиране на инсулина:

 

Увеличете потреблението на влакнини;

 

Включете куркума във вашата диета;

 

Консумирайте джинджифил – пресен или под форма на запарка;.

 

Забравете захарта и прибавяйте по-често канела в топлите си напитки;

 

Яжте ягоди и боровинки – те намаляват пиковия инсулин след хранене;

 

Приемайте по-често качествени протеини, за да регулирате хормоните си

 

Грелинът е хормон, който се отделя от храносмилателната система. Негова основна функция е да регулира апетита. Ако поддържаме диета, богата на наситени мазнини и захари, секрецията на този хормон се променя и отнема повече време, за да изпитаме чувство за ситост.

 

За да се постигне контрол върху грелина и апетита е важно да се консумират здравословни и питателни храни. Протеините са най-подходящи в това отношение.

 

Най-добрите протеини, които можете да консумирате, са тези, които съдържат яйцата, бадемите, сьомгата, пуешкото месо, лещата, слънчогледовите семки.

 

Внимавайте със стреса – той често е в основата на излишните килограми

 

Хормонът на стреса се нарича кортизол. Въпреки че е вярно, че колкото по-високо е нивото на кортизола в кръвта, толкова по-голям е риска от натрупване на тегло, има хора, които страдат от противоположния ефект. Те губят тегло, когато са изложени на стрес и напрежение. Който и да е процесът, чрез който тялото ви показва последиците от стреса, нито един от тях не е здравословен. Защото освен теглото, засегнато е и сърдечно-съдовото здраве.

 

Кортизолът също прави тялото ни по-малко чувствително към лептин. Това е друг хормон, който ни дава чувството за ситост.

 

Как да регулираме кортизола:

 

Вървете минимум половин час пеша всеки ден;

 

Осигурете си пълноценен и спокоен сън - между 7 и 8 часа на ден;

 

Яжте овесена каша сутрин;

 

Консумирайте банани. Те съдържат триптофан, който има релаксиращо действие.

 

Балансирайте женските хормони

 

Един от най-честите симптоми на предменструалния синдром е усещането за подутост и тежест на тялото, засилено желание за сладки храни, раздразнителност. В този момент нивата на хормона на щастието и благосъстоянието, познат като серотонин, също се променят. Всичко това е провокирано от занижените нива на женския хормон естроген. С появата на менопаузата последиците от естрогеновия дефицит включват също изпотяване, горещи вълни, безсъние и повишаване на теглото.

 

Ключови аспекти за регулиране на естрогена:

 

Открийте предимствата на артишока в грижата за здравето;

 

Приготвяйте си запарка от целина – тя има добър диуретичен ефект;

 

Консумирайте повече круши и диня: те са отлично средство, което предотвратява задържането на течности.

 

Приготвяйте си студени салати от бобови растения - тези, които ви харесват най-много. Нахутът или лещата са много подходящи, защото са богати на фитоестрогени.

 

Както сами ще се уверите, що се отнася до хормоните, не всичко е извън нашия контрол. Всеки хормонален дисбаланс може да бъде регулиран чрез здравословни навици и целенасочена диета. Разбира се, има случаи, които изискват медицинско лечение, но дори тогава, нашите съвети биха били подходящо допълнение към назначената терапия.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах