Как да различим грипа от настинката?

Още с първите студени дни, течащият нос, възпаленото гърло, кашлицата и неразположението, са част от живота ни. Резките промени в стойностите на термометъра навън са главен виновник за тези симптоми. 

Настинките са типични за периодите на смяна на сезоните. По време на настинка имунната защита на организма е отслабена и тялото ни става обект на нападение от страна на различни видове вируси.

Грипът и настинката протичат със сходна начална симптоматика, но са напълно различни. Необходимо е да знаете, че не винаги течащият нос и неразположението са първи признаци на грип.

Обикновената настинка не бива да буди притеснения. Симптомите при нея са най-често хрема, главоболие, болки в гърлото. Разгръщат се постепенно. Неразположението, свързано с нея, обикновено преминава за около седмица. Оплакванията по време на една обикновена настинка в никакъв случай не повлияват работоспособността, не прогресират бързо и с подходящите средства бързо се овладяват.

За разлика от баналната простуда, грипът представлява остра инфекция, причинена от вирус (Human Influenza A, B или C), който лесно се видоизменя. Грипът има внезапно, остро начало, с висока температура и отпадналост. Започва с умора, мускулни болки, температура, кашлица (обикновено суха), хрема, главоболие. Инкубационният период (времето от заразяването до първите прояви на симптомите) трае средно около пет дни.

Грипният вирус се разпространява изключително лесно. Пиковете на грип се наблюдават по време на зимния сезон, а обяснението за това е свързано с факта, че през зимата условията за разпространение на вирусите са най-благодатни.  Заразяването става по въздушно-капков път: чрез секрети, излъчени при кашляне, кихане, говорене.

Ако искате да поставите шансовете на ваша страна и да предотвратите заразяването с грип, трябва да бъдете особено бдителни. През зимния сезон забравете за етикета: голям процент от случаите на заразяване се дължат на ръкостискания. Когато кашляте и кихате, не използвайте ръката си като защитно средство. Вместо това, използвайте кърпичка. Бъдете внимателни в градския транспорт и с престоя на обществени места - те са изключително благоприятен терен за разпространение на грипния вирус.

В аптеките се предлагат много средства за укрепване на имунната система и подсилване на организма по време на зимния сезон. Не се колебайте да попитате вашия фармацевт за най-подходящото за вас и вашето семейство имуностимулиращо средство.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах