Как да разговаряте с порасналото си момиче за месечния цикъл

Препоръчваме ви да започнете да разговаряте за месечния цикъл с дъщеря си във възрастта между 8 и 9 години. Разбира се, това трябва да стане постепенно и с достъпен език. По този начин детето ви ще е информирано за промените, които предстои да се случат и ще ги възприеме безпроблемно. 

 

Първият менструален цикъл при момичетата често пъти предизвиква страх и безпокойство, объркване и дори паника. В този етап от живота е важно най-младите да имат подкрепата на родителите си да са подготвени за промените, които ще се случат с тях по пътя на израстването им. Те не бива да се притесняват да говорят по каквато и да било тема и да изразяват свободно всички свои притеснения.

 

Една голяма част от младите жени на възраст между 18 и 25 години изпитват неудобство да говорят за менструацията. Изчистването на подобен род притеснения и предразсъдъци е ангажимент преди всичко на родителите. Именно от тях се очаква да разсеят всички въпроси и съмнения около теми, които в миналото са били считани за табу. Такава тема е и менструалния цикъл при жените.

 

Предоставянето на подходяща и достъпна информация на подрастващите относно промените по време на пубертета за много родители е трудна задача.

 

Предлагаме ви няколко отправни точки, към които да се придържате, когато предстои да разговаряте с дъщеря си за една от най-важните промени в пубертета: първата менструация.

 

Подгответе детето си предварително

 

Разговорите за месечния цикъл и ролята му могат да започнат във възрастта около 8-9 години. Съветваме ви да не навлизате в сложни обяснения. Понякога поднасянето на излишна и трудна за осмисляне информация засилва у децата чувството за несигурност и безпокойство. Обяснете всички кратко и достъпно. Най-важната ви задача е да убедите дъщеря си, че физическите и всички останали промени, които предстои да се случат с нея, са напълно нормални и очаквани. Много родители, които изпитват притеснение да говорят на тази тема и я отлагат във времето, се сблъскват с крайно негативното и стресово възприемане на менструацията от страна на децата. Голяма част от младите момичета съобщават, че не са получили никаква информация за менструалния цикъл преди настъпването му.

 

Споделете своя опит

 

Препоръчително е в момента на разговорите с дъщеря ви да й разкажете собствения си опит. По този начин тя ще разбере, че това е нормален физиологичен процес при всяка жена и не бива да е причина за притеснение, страх или срам. Съветваме ви да не игнорирате чувствителността на момичето си към въпросите, свързани с израстването. Добър вариант са и филмите и книгите, които дават необходимата информация по темата. Ако се затруднявате да отговорите на един или друг въпрос, не се гневете и не отказвайте комуникация. Създаването на здрава връзка и изграждането на доверие е нещо, което се случва по нов начин в този етап от израстването на децата. Бъдете търпеливи и внимателни с всяко ваше изказване и действие.

 

Обърнете внимание на съществените въпроси.

 

Има конкретни въпроси, които трябва да бъдат включени в разговорите с дъщеря ви. Обяснете физическите, физиологичните и дори поведенческите промени, които се очаква да се случат с нея по време на пубертета. Обяснете й какво е значението на менструалния цикъл при жената. Говорете ясно за половите различия и значението на това да се разграничават  спецификите на двата пола. Тези теми не бива да са табу.

 

Когато настъпи менструацията е подходящо също да се говори за  сексуалност, полово предавани болести и начини за избягване на бременност. Можете да започнете да въвеждате темите малко по малко в разговорите. По този начин ще накарате дъщеря ви да се чувства удобно да говори с вас за всичко, свързано със секса в по-късен етап.

 

Поговорете за темата с хигиената

 

Покажете какви са възможните хигиенни продукти, предназначени за дните на месечния цикъл. Поддържането на добра хигиена през тези дни е важно условие, за да се избегнат инфекции и дискомфорт. Важно е вашата дъщеря да е добре информирана и да се чувства комфортно и уверено в израстването си.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах