Как да преодолеете страха от самотата

Съществува категорична разлика между това да бъдеш сам и да се чувстваш самотен или да изпитваш страх от самотата. Всички те са свързани с много особени чувства, засягащи личността.

Страхът от самотата е общ страх, който трябва да се преодолее възможно най-скоро, за да не се стигне до депресивни състояния. Основният подход за справяне с проблема е да се установят причините за него и след това да се изготви стратегия за преодоляването му.

От друга страна, да бъдеш сам означава да нямаш компания, партньор,  което може да се дължи на различни обстоятелства, но и да е лично, осъзнато решение. Много хора избират да са сами, тъй като се чувстват добре със себе си или се затрудняват да поддържат по-близка връзка с някого.

Самотата се определя като липсата на контакт с други хора. Страхът от самотата се придобива по-често от много млади хора, от бебета и деца, при които оцеляването зависи от външни грижи. Съвсем естествено, с израстването, тези страхове би следвало да отшумят. Ключова роля в това отношение играе семейството и по-конкретно родителите, които трябва да насърчат това израстване и преодоляване на чувството за страх от самота и изоставяне.
Ако това не се случи, в по-зряла детска възраст се наблюдава затруднена адаптация на всяко ниво, неувереност, страх от изоставяне и усещане за беззащитност.
В зряла възраст засегнатите непрестанно търсят подкрепата на другите, вярвайки, че това ще ги направи по-щастливи.

Предстои да ви дадем практически съвети, които ще ви помогнат да преодолеете усещането за  страх от самотата.

Отделете време за себе си

Най-добрият начин да се отървете от чувството за страх от самотата е да отделите време за себе си. Осъзнаването веднъж завинаги, че сте на първо място, със сигурност ще ви направи по-самостоятелни и уверени. Определете специално време от деня, което да посветите само на себе си, да се поглезите по някакъв начин.
Изчистете ума си, отпуснете се и прекарайте спокойни мигове, като се стремите към положителни и приятни мисли.


Разберете защо се страхувате от самотата

Бъдете съвсем откровени със себе си и опитайте да анализирате защо се страхувате от самотата. Подчертайте всеки образ или идея, която може да има връзка. Това е и начин да осъзнаете, че в голяма степен страховете ви нямат основателна причина. Създайте образи или съзнателно се връщайте към приятни спомени всеки път, щом изпитате неприятното сковаващо чувство.

Оставете миналото зад себе си

Ако причината за чувствата ви е в нещо, което принадлежи на миналото, правилната нагласа е ключова за преодоляване на проблема. Оставете всичко, което е част от миналото, точно там и се фокусирайте върху онова, което настоящето ви предлага и имате. Трябва да свикнете с идеята, че онова, което е изживяно, трябва да бъде оставено назад. Вкопчете се в нещо, което принадлежи на днешния ден и ви носи радост.

Не е задължително да имате партньор

Не е задължително да имате партньор, за да не изпитвате чувство за самота. Освен това, когато отчаяно търсите компания, има вероятност да попаднете на неподходяща такава и да останете разочаровани. Ако се чувствате добре със себе си, радвайте се на живота си по този начин. Понякога независимостта е ключът към преодоляването на страха от самотата.
Ценете себе си и предимствата си и се наслаждавайте на живот без страхове. Колкото по-свободни се чувствате, толкова по-щастливи ще сте.

Хранете се

Не пропускайте да се храните. Храненето е ритуал, то носи удоволствие, енергия, сила. И все пак, въпреки че има директна връзка между това, с което се храним и усещането за щастие, не превръщайте храната в заместник добрите, пълноценни емоции.

Хранете тялото, но и душата си. Стремете се към всичко, което ви носи радост, усещането, че сте живи, щастливи и пълноценни.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах