Как да преодолеете стеснението да се запишете на уроци по танци

Ако това, което ви спира да се запишете на уроци по танци е стеснението и неудобството от новото начинание, съветваме ви да не се оставяте на тези чувства да ви лишат от удоволствието да се забавлявате и да поддържате тялото си във форма. Като начало може да помолите приятел или познат да ви прави компания, за да се отпуснете по-лесно по време на първите няколко урока. 


Записването на уроци по танци е решение, което провокира противоположни чувства.
От една страна стои ентусиазмът, който провокира всяко ново начинание, особено ако е свързано с удоволствие, музика и грижа за тялото и духа. От друга страна обаче, ако нямате опит, е възможно да изпитвате неудобство как ще се справите и дали няма да сте най-неопитен в групата.

Не бива обаче да подхождате неуверено и да позволявате на страха да ви отказва от танците. За целта ви предлагаме няколко полезни стратегии.

Отпуснете се


Като цяло основното притеснение при посещение на курс по танци се дължи на предразсъдъци. Макар всички да знаем, че това е погрешно, малко или много мнението на другите ни засяга. Жалко, защото така се пропускат възможности.
В много случаи начинаещите на уроците по танци си мислят, че останалите се справят по –добре. Без да имат повод, те се чувстват критично наблюдавани и оценявани, а това пречи да се отпуснат и да се забавляват истински по време на уроците.

По-разумна стратегия би била тази, да се възползвате от грешките и липсата на опит, за да провокирате по-опитните да ви помагат и по този начин да преодолеете по-бързо неудобството, както и да спечелите нови приятели. Не мислите ли, че понякога проявата на човешкото право да грешим сближава?... Спомнете си различни ситуации, в които сте наблюдавали как някой греши и в същото време превръща това в начин да спечели внимание и симпатии.

Преодолейте страха

Ако все пак сте по-стеснителни и не вярвате в себе си, да се отпуснете по време на курс по танци и да се решите да посещавате такива, може да се окаже трудно.
Необходимо е да разберете, че причините за стеснението и страха ви са в ума ви. Те не зависят от другите, нито от отношението им към вас, а от вашето лично отношение към самите себе си. Преодолейте срама и страха, защото не само замъглява реалната оценка на ситуациите, но и не ви помага с нищо и ограничава възможностите ви да се докоснете до удоволствието от живота.  

Изберете стил

Разбира се, преди да се запишете на танци, важно е да изберете кои най-много ви подхождат – на вас като стил и предпочитания, и на целите ви. Тук важно е дали ще танцувате за удоволствие, за да редуцирате килограми, за да подобрите социалните си контакти или да срещнете нови приятели. Народни танци, модерни, зумба, салса… изберете точно този стил, който ви харесва най-много, а вдъхновението ви бързо ще ви помогне да преодолеете първоначалното неудобство.

Споделете танца

Ако все пак ви липсва кураж, препоръчваме ви да поканите приятел или близък, който да ви прави компания по време на първите няколко урока. Той също ще е начинаещ и това ще ви накара да не мислите постоянно, че всички са вперили очи във вас и вашата неопитност. Така бързо ще се отпуснете и скоро танците ще бъдат истинско удоволствие. Освен това ще имате и приятна компания - някого, с когото да се радвате на емоциите от новото преживяване.

Подберете школата

Интеграцията в малки групи винаги е по-лесна. Когато решите да се запишете в танцова школа, ви съветваме да изберете такава, в която групите са по-малки. Добре е също възрастта на останалите участници да не се различава твърде много от вашата.

И на последно място не забравяйте, че целта все пак не е да се научите да танцувате идеално, а да се забавлявате, да опитате нещо ново, различно, зареждащо. Връщането директно към задълженията вкъщи всеки път след работа определено прекратява  пътя към всичко това. Вместо това, потанцувайте! Танците са най-здравословното приключение. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах