Как да представим бебето на домашния любимец

Израстването на децата сред домашни любимци има много ползи. Животните обичат децата, а децата направо ги обожават. Игрите помежду им са луди, палави и изпълнени с любов. Почти няма дете, което да не иска домашен любимец. Това приятелство прави децата и животните неразделни, учи малчуганите на толерантност, внимание и уважение към другите същества, което неминуемо оказва влияние и върху отношенията им с хората.

От друга страна, контактът на детето с домашен любимец се оказва и полезен за здравето.  Според учени от Финландия децата, които растат с домашен любимец и по-специално куче, са по-здрави през целия си живот. Любопитното е, че според изследването тези, които през първата си година от живота имат куче край себе си имат по-малко инфекции.

Понякога обаче появата на нов член в семейството е ситуация, трудна за приемане. Ако вече имате домашен любимец, който не осъзнава, че скоро в семейството ще се появи бебе, трябва да се опитате да го подготвите, за да няма травмиращи моменти.

Как най-лесно да направите това?

Направете план за раждането – специално за животното

Вярно е, че последното нещо, за което мислите в момента преди раждането, е домашният ви любимец, но ако искате всичко да мине гладко, трябва да го включите в плановете си.

За да не оставяте животното в стресова ситуация, когато хукнете към болницата, уговорете някой близък да го гледа или да го заведете при него. Така животното няма да асоциира пристигането на новия член на семейството с нещо травмиращо и лошо.

Колкото и да не ви се вярва, животните също имат своя психология, макар и различна от човешката и стресът влияе не по-малко зле на тях, както на нас, хората.

Въвеждане на бебешки неща отрано

Добре е да свикнете животното с промяната в пространството. Животните много добре познават територията си и когато нещо ново влезе в нея, веднага им прави впечатление.

Затова поставете предмети из дома, които ще служат на бебето, когато то дойде. Нека животното ги обходи и свикне с присъствието и миризмата им. Поставете количката, леглото, люлката или кошчето на централни места в дома, за да бъдат достъпни за вниманието на животното, особено ако е куче.

Подхвърлете одеялце с миризмата на бебето

За да нямате проблеми с животното, когато донесете бебето вкъщи, постарайте се да изпратите някой близък у дома, който да представи на животното одеяло или дреха с миризмата на бебето.

Така ще избегнете неочаквани ситуации, защото животното ще е запознато с миризмата на идващото мъниче и изненадата няма да е чак толкова голяма.

Допуснете „целувки“, ако желаете

Някои хора намират за недопустимо животното да ближе бебето, но ако тази идея не ви притеснява, можете да го оставите близне по ръката например. Така връзката между животното и бебето се заздравява.

Покажете на животното и малко по-груби ласки

Преди бебето да е пораснало и да е започнало да проявява любопитството си спрямо кучето или котката, добре е да помогнете на любимеца си да стане по-малко чувствителен към грубите ласки, които децата обикновено раздават. Животното ще трябва да свикне да го пипат по чувствителните места, които малките ръчички не уважават, като по лапите и между възглавничките на пръстите, по корема, опашката, муцуната и ушите. Започнете леко и нежно да докосвате чувствителните места. Не забравяйте вътрешността на ушите, вътрешността на устата (само за кучетата), целите лапи и опашка. Ако животното се съпротивлява, правете сесиите скоро след хранене или любимите му игри, или докато някой роднина или приятел му подава лакомства, за да започне да асоциира цялото упражнение с приятни емоции. Не му се карайте! Правете всичко това по няколко пъти всеки ден.

Пускайте запис на детски плач, преди да се появи бебето

Това е начин чувствителният слух на любимеца ви да свикне с бебешкия плач и да е напълно подготвен, когато го чуе наистина.

Котките далеч от бебешката кошара

При котките често срещан проблем е желанието им да се сгушат за сън в детската кошарка. За да предотвратите това, поставете кошарката на определеното й място няколко седмици преди раждането и застелете дъното й с алуминиево фолио. Котките не обичат шума от фолиото и усещането от допира му и след няколко опита да влязат в кошарката бързо ще се откажат. Подобен ефект има поставеният върху матрачето картон, налепен с двустранна лепенка. Котките мразят нещо да залепва по лапите им.

Дайте малко повече любов на домашния си любимец

Ясно е, че цялата ви любов ще бъде насочена към бебето, но все пак отделете малко от нея и за животното. Съществува опасност то да почувства отдръпване от ваша страна, което може да предизвика ревност и нейните негативни прояви.

Не забравяйте, че животните са изключително сензитивни и усещат всяка промяна в поведението на стопанина си. Никога не оставяйте животното насаме с детето и без ваш надзор. Повишете хигиената в дома си, без да изпадате в крайности и се насладете на хармонията между възрастни, деца и домашни любимци.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах