Как да предпазим очите си от слънцето

Как да предпазим очите си от слънцето

ннн

Очите са нашия прозорец към света и е важно да се грижим добре за тях всеки ден.  
Очното здраве повлиява интелектуалното развитие, способността за изпълнение на обичайни дейности, работоспособността и самочувствието.
Около 10% от туморите на човешкото тяло са локализирани в областта на клепача, но тази информация е малко известна.
Научете как да се грижите за здравето на очите си и да как да ги защитите от ултравиолетовите лъчи през лятото.


Носете слънчеви очила
Слънцето може да причини сериозни щети на вътрешните структури на окото (както е в случая на катаракта или макулна дегенерация) или извън него (тумори на клепачите).
За да се избегне директното влияние на ултравиолетовата радиация върху очите е важно да се използват очила, особено в часовия интервал между 10:00 и 14: 00ч, когато лъчението е най-силно ( 60%). Бъдете особено бдителни в облачни дни и когато сте в близост да вода, защото тя пречупва и отразява светлината с по-голям интензитет.
Според Метеорологичната агенция,  нивото на слънчева радиация през Юни е с нива, по-високи от регистрираните пикови стойности през лятото.
Независимо какъв стил ще изберете, слънчевите очила трябва да отговарят на определени изисквания. Първото е да са сертифицирани, което гарантира, че осигуряват надеждна защита срещу UV-лъчението. Тези,  които просто имат затъмнени стъкла, са по-вредни за очите, отколкото да се изложите на силна слънчева светлина без тях. Такива очила са опасни, защото  на практика намаляват яркостта на светлината, окото се отпуска, а по този начин е по-лесно достъпването на ултравиолетовите лъчи към него.
В допълнение, светлите очи са по-чувствителни, така че те се нуждаят от очила с по-висока протекция.


Защитете очите си във водата
Освен със слънчеви, снабдете се и с очила за във водата, ако сте планирали почивка край басейн. Хлорът, който се използва за дезинфекция на басейните, е агресивен към очите. Той има изсушаващо и дразнещо действие, може да предизвика кератит и бактериален конюнктивит, така че използването на водни очила е от съществено значение. Освен от хлора, те изолират очите и от всякакви патогенни микроорганизми, които се срещат във водата на басейна или други водоизточници.

Бъдете предпазливи с климатика
За очите, сухият въздух е враг, който не бива да се подценява. Климатикът, морската солена вода и топлината може да предизвикат дразнене на лигавиците,  изсушаване и синдром на сухото око. Поради това не злоупотребявайте с климатика, насочете го в страни от себе си и настройте градусите му между 21 и 25 градуса по Целзий. Изкуствените сълзи, които се предлагат в аптеките, са подходяща грижа при симптоматика  като сухота, зачервяване и дразнене в очите.

Грижете се всеки ден за очите си
В собствената ви кухня имате всичко, което ви е нужно:  домати, моркови, царевица, спанак, зехтин и сьомга... Освен подходящи  съставки за вкусна лятна салата, те са и част от храните, чиито съставки имат доказано полезно действие в грижата за здравето на очите.
Бета-каротинът, който се съдържа в морковите, намалява риска от дегенерация на макулата. По същата причина е добре да се консумират продукти, богати на цинк, например пуешко месо. Редовният прием на половин чаша варена царевица ни дава необходимото дневно количество лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от катаракта. Всички зеленолистни  зеленчуци са богати на антиоксиданти, също така ценни в поддържането на добро зрение.
Хладилникът у дома е една малка аптека, тъй като  витамините и минералите, които си набавяме с храната, са безценни за здравето ни.
Въпреки всичко не забравяйте, че веднъж годишно се препоръчва профилактичен преглед при офталмолог, който ще ви даде насоки как да пазите и да се грижите за очите си.

Внимавайте с контактните лещи
За тези от  вас, които използват лещи, необходимо е да сте внимателни с тях през лятото, поради силната светлина и тогава, когато плувате. Не се по потапяйте във водата на басейна или морето с контактни лещи, тъй като има по-висок риск от инфекции на очите. Освен това, ако прекарвате повече време далеч от дома, добре е да използвате еднократни лещи, с цел да се избегне замърсяване.

Всички тези насоки биха могли да бъдат полезни в грижата за очното здраве през лятото. Ако обаче имате оплаквания, свързани с болка, дискомфорт или петна върху клепачите, е необходимо да се обърнете към лекар, за да се изключат по-сериозни проблеми.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах