КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА ОТ СЛЪНЦЕ

Слънчевата светлина е източник на здраве за нас и нашите деца. Наред с други ползи, слънчевите лъчи позволяват на тялото ни да произвежда витамин D.

 

За най-малките, ежедневна разходка с подходяща защита е не само приятна, но и полезна, макар да е важно да отбележим необходимостта да сме особено внимателни с бебетата до една година, тъй като слънчевата радиация може да предизвика зачервяване, дехидратация, изгаряния на кожата, както и по-дълготрайни последствия за здравето. Интересен факт е, че се нуждаем средно от около 5 до30 минути на ден слънчева светлина,  за да се синтезира необходимото количество витамин Д в тялото ни.

 

Вече има достатъчно докладвани случай, в които бебета получават изгаряния след излагане на слънце, дори с висока слънцезащита. Експертите предупреждават, че никога не бива да излагаме дете на по-малко от шест месеца на слънце, дори с надежден защитен крем.

 

Проблемът се крие в деликатната бебешка кожа, много по-тънка и по-податлива, както към UV-радиацията, така и към химикалите, които съдържа соларната козметика. През първите месеци от живота се препоръчва използването на възможно най-малко химични вещества. Външната телесна повърхност е много малка, а риска от поглъщане на продукта – голям, предупреждават дерматолозите.

 

Американската Академия по педиатрия се съгласява, че използването на соларна козметика преди шест месеца върху „малки участъци” на тялото е допустима и  трябва да е ограничена до зони, като лицето или ръцете при най-малките.

 

Дерматолозите често насочват вниманието ни към случаи, в които бебета действително страдат от раздразнения и алергични реакции към този вид кремове. Затова те препоръчват да се използват формули, съдържащи цинков оксид или титанов диоксид - така наречените минерални филтри, за които се смята, че е са с по-малко дразнещо действие и осигуряват по-надеждна защита на кожата на мъниците.

 

Не на последно място, експертите разполагат с достатъчно доводи, че излагането на слънчева светлина през първите години от живота може да бъде причина за кожни меланоми, които се диагностицират 40 или 50 години по-късно. Има доказателства, че слънчевата радиация по време на детството има способността да стартира мутагенен процес, който предизвиква рак на кожата.

 

Ето защо, заключението на специалистите е, че най-добрата слънчева защита за кърмачета и малки деца е сянката, в съчетание със задължителните шапка, чадър и светли дрехи. Това важи дори във време с повече облаци, тъй като ултравиолетовите лъчи могат да преминат през тях. Кожата на най-малките е много деликатна и следователно по-чувствителна към външни влияния. Още по-уязвими от всяко по-голямо дете или възрастен са бебетата, защото при тях меланиновата защита е слаба. Освен това, при тях терморегулацията е несъвършена и може дори да се стигне до топлинен удар.

 

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да се прекратят разходките и пребиваването на открито.

 

Достатъчно е да имате предвид следните препоръки, обобщени от педиатри и дерматолози:

Избягвайте да излагате бебето си на директна слънчева светлина през първите месеци от живота му.

 


По време на разходка търсете сянка, използвайте чадър и шапка, за да го предпазите от директна слънчева светлина.

 


Контролирайте количеството на течностите и соковете, които то приема. Важно е да остане добре хидратирано.

 


Изберете слънцезащита със физични филтри, на базата на цинков оксид и титанов диоксид.

 


Избягвайте да оставате на открито в часовете с  по-голям интензитет на слънчевата радиация: между 11 и 15 часа. Нека разходката е в ранните сутрешни часове или привечер.


Изберете дрехи от светли памучни тъкани, които не запарват и позволяват на бебешката кожа да диша.

 

След 6-месечна възраст използвайте специални слънцезащитни кремове за деца.

 


Нанасяйте фотозащитен лосион на детето си 30 минути преди да излезете навън и гоапликирайте отново на всеки два часа, независимо дали е водоустойчив или не.

 

Използвайте слънцезащита за откритите части -  лицето, ръцете, краката,  ушите. Изберете фактор 30 или 50, предназначен за деца и гарантиращ защита от UVA и UVB -радиацията.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах