Как да предпазим детето от хранителни алергии

алергии 1

През последните години броят на децата с доказани хранителни алергии се увеличава.

Ако трябва да назовем отключващите фактори, първото, на което сме склонни да отдадем този проблем, е околната среда: химически третирани плодове и зеленчуци, замърсяване на въздуха и т.н.

Други сериозни причини се оказват неинформираността относно съдържанието на храните, лошите битови условия и ранното захранване.

Интересен факт е, че наследствената обремененост с алергии не е задължителна. Наблюдения показват, че ако само един от родителите е алергичен, вероятността това да се предаде на детето е едва 25%.

Какво е имуноглобулин А и защо е важен

За предизвика една храна алергия, тя да премине от червата в общия поток кръвообращение. Природата отново е осигурила най-добрата защита това да не се случи. Лигавицата на червата на бебетата и малките деца е покрита с имуноглобулин А, който има защитна роля и пречи алергените да проникнат към кръвотока с храната. В кърмаческа възраст обаче имуноглобулин А е във все още недостатъчно количество. В голяма част, той се набавя с кърмата. Това превръща кърменето в първото и основно средство за борба с хранителните алергии.

Ранното захранване

Храносмилателната система започва да съзрява и да секретира имуноглобулин едва след петия месец от живота на най-малките. В този момент лигавицата на червата вече има способността избирателно да пропуска вещества, които достигат до кръвоносната система. С този факт се обяснява и защо правилното захранване е важен фактор за намаляване на риска от хранителни алергии. Препоръките на педиатрите са то да се случи в края на петия и началото на шестия месец, в зависимост от индивидуалното развитие на детето.

Храни, предизвикващи алергия

Белтъкът на кравето мляко е един от най-честите алергени. Броят на алергичните към него деца постоянно расте. Формулата на изкуствените бебешки млека е такава, че те максимално се доближават до състава на майчиното мляко, но в основата си остават продукт от краве мляко и това ги превръща в рисков фактор за проява на алергии.

Яйцата, меда и цитрусовите плодове също могат да предизвикат алергия.

Какво не бива да фигурира върху етикетите със съдържанието от детските храни

Детското меню трябва да бъде стриктно контролирано за наличие на добавени захари. Избягвайте и храните с изкуствени подсладители, оцветители и консерванти. Всички любими лакомства, които често даваме на децата, съдържат именно тези вещества.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах