Как да преборим целулита

Много често портокаловата кожа се отъждествява с излишни килограми. За съжаление, редуцирането на наднорменото тегло  не означава край на целулита. 

 

Борбата с портокаловата кожа вълнува жените по цял свят. Превенцията е основен подход за справяне с проблема, но тогава, когато той вече е налице, тайната на успеха е в последователността.


Проблемът и жените

Целулитът е проблем, който засяга преди всичко жените. Всеки 9 от 10 жени се оплакват от досадния портокалов дефект. И въпреки че са уязвими във всяка една възраст и независимо от теглото си, в различните етапи от живота си, жените са предразположени по различен начин. Така например хормоналните промени по време на пубертета, бременността или менопаузата провокират промени в метаболизма и натрупване на целулит. Някои медикаменти, като оралните контрацептиви, също могат да доведат до ефекта на портокаловата кожа.

 

Някои от факторите за поява:

Както при повечето състояния, така и при целулита, е доказана генетична зависимост.

Начинът на живот също играе важна роля. Липсата на движение, нарушенията в  съня, носенето на плътно прилепнали дрехи, както и прекалено горещите вани, благоприятстват натрупването на целулит.
Стресът е сред водещите рискови фактори за портокалова кожа.
Неадекватните хранителни навици, храносмилателните разстройства, ендокринните и хормонални проблеми, също могат да са причина за този досаден проблем.



Превенция и лечение

Балансираният хранителен режим с разнообразна и здравословна храна е едно от основните оръжия в профилактиката и лечението на целулита. Хранете се четири или пет пъти на ден, пийте поне два литра вода дневно, намалете количеството на приеманата  сол и захар. Бъдете внимателни с въглехидратите и мазнините в дневното си меню. От друга страна, важно е да бъдат включени повече фибри, пресни плодове, вода и зеленчуци, както и пробиотици, които да насърчат работата на червата и елиминирането на токсините.

Физическата активност е от изключителна важност, при това всеки ден. Избягвайте заседналия начин на живот, използвайте всяка възможност да се движите, да се чувствате активни и тонизирани. Без значене дали става дума за  изкачване на стълби, ходене, плуване или леки упражнения у дома, движението стимулира циркулацията на кръвта.  

Масажът е също важен аспект в борбата с целулита. Той подобрява лимфната циркулация и по този начин елиминирането на токсините.

В повечето аптеки се предлагат различни видове антицелулитни продукти, които имат дрениращ, изглаждащ, подобряващ кръвообращението, затоплящ или крио – ефект. Не забравяйте, че те са ефективни само когато са допълнение към здравословната диета и редовна физическа активност.

Не очаквайте едноседмични чудодейни резултати, успехът се крие в постоянството.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах