Как да преборим грипа и настинките

Навлизаме в сезона на грипните вируси и настинките и е време да помислим как можем да ги преборим, без усложнения за здравето ни. Често ни се случва да объркаме две подобни, но и много различни здравословни състояния – грипа и настинката.

При грипа ситуацията може да е много сериозна и да се задълбочи, стигайки до опасни усложнения. Затова е много важно внимателно да следите симптомите на двете болести, за да предприемете навременни мерки. Добре е да умеете да различавате симптомите на двете заболявания, за да знаете как да реагирате и да предотвратите усложненията навреме.

Признаци на настинката

Течащ нос, кашлица, болно гърло, влажни очи. Обичайната настинка може да е следствие на над 200 различни вируси – коронавируси, риновируси, ентеровируси - всички те са различни.

Признаци на грипа

Висока температура, втрисане, болки в мускулите, тежест в гърдите, задушаване, умора, изтощение.  Грипът е по-лошият сценарий от настинката – температурата е по-висока, чувството на изтощение и болката са изразени с по-голяма степен, а кашлицата може да бъде по-интензивна.

Разграничаването на двата вида инфекции понякога е трудно – при настинката повишаването на температурата обикновено е по-ниско от 38 градуса по Целзий, като засяга гърлото и води до течащ нос. Грипът засяга белите дробове и ставите, затова и болката при него е по-силна.

Как да избегнете вирусните инфекции?

Избягвайте храни, провокиращи носния и гърления секрет. Слузта в носа и гърлото е вещество, което се произвежда от носната лигавица или тази на гърлото, когато имаме настинка, гърлото ни страда от някаква инфекция или когато имаме кашлица. Тази слуз всъщност е полезно вещество, защото тя прочиства дихателните пътища от микроби и бактерии, които могат да навредят на тялото, навлизайки навътре в дихателните пътища.

При бронхит, кашлица, настинка, астма или друго заболяване на дихателните канали слузта се увеличава. Ако не се вземат мерки, в тази слуз може да се натрупат бактерии, които да доведат до усложнения. Някои храни причиняват повишена секреция на слузта, а други я възпират. Такива например са месото и яйцата, ядките, зърнените храни, кофеина. Опитайте се да намалите тяхната консумация през периода на чести вирусни инфекции.

Избирайте храни, които възпират производството на секрет. Такива полезни продукти са джинджифилът, медът, лютият червен пипер, лук, тиква, грейпфрут и ананас. Всички тези храни имат силни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които ще ви помогнат да преборите вирусните инфекции по-бързо.

Движете се колкото можете, повече.  Ако има нещо, от което болестите бягат като дявол от тамян, това е движението. Бъдете активни, не се заседявайте много на едно място и ще ограничите риска от разболяване.

Пийте много вода и течности. Приемането на много течности (става въпрос най-вече за вода и чай) не позволява организмът да стигне до дехидратация, която е предвестник на отслабената имунна система.

Почиствайте носа с физиологичен разтвор редовно. Течностите с физиологичен разтвор са най-безобидното и доста ефективно средство да преборите дразненето в носната кухина. Солената вода преборва успешно запушения нос, без да рефлектира или влошава други симптоми.

Наблегнете на храни и напитки с витамин C. Прясно изцеденият портокалов сок е изключително богат на витамин С. Ако пиете по 1-2 чаши на ден, ще подсилите имунната си система по естествен път. Чаят от шипки също е много полезен при настинка и е богат на витамин C.

Правете гаргара със сол. С нея ще овлажните гърлото си и ще му дадете известна почивка. Правете гаргара 4 пъти дневно с 1 чаена лъжичка сол, разтворена във вода.

Капнете малко мента и върху възглавницата. Етеричното масло от мента наистина помага всячески при грип и настинка. За да скъсите времето, което е нужно на организма да се справи с инфекцията, капнете 2-3 капки масло от мента и спете върху тази блажена и уханна възглавница, ухаеща на мента. Това ще ви помогне и да дишате по-добре.

Масаж на краката. За да стимулирате кръвообращението си, направете масаж на краката с масло от мента. Ментата има силно въздействие върху горните дихателни пътища. Накисването на краката в гореща вода също доказано помага при настинка. Смесете водата с етерично масло от мента и накиснете краката. След това ги масажирайте. Това ще помогне за по-бързо оздравяване.

Използвайте помощни средства за по-лесно дишане. Сложете овлажнител или изпарител за цялата нощ, за да овлажните въздуха. Тези приспособления предотвратяват запушването на носа и като цяло - изсушаването на въздуха. Освен че ще ви помогне да дишате по-лесно, влажният въздух може да успокои раздразнената лигавица в носа и да облекчи възпаленото гърло. Бъдете сигурни, че почиствате и дезинфектирате овлажнителя си редовно, за да се отървете от микробите.

Прием на витамини при дефицит в организма. Когато не сте се хранили балансирано и здравословно през цялата година, трудно е да наваксате и запълните дефицита в организма само с храна. В такъв случай е добре да приемате и витамини като хранителна добавка, за да сте сигурни, че си набавяте необходимите количества за здрав и силен организъм.

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах