Как да постъпим, ако детето се напикава нощем

Нощното напикаване е често срещан проблем в детството с различна продължителност.  

 

Нощното напикаване, или енуреза, представлява неволно изпускане на урина по време на нощния сън. Обикновено при деца под 4 години се възприема като нещо нормално, но когато продължи и след тази възраст, е необходимо да се потърси помощ. В малък процент от случаите състоянието продължава до юношеството и причинява социални и психологически проблеми.

 

Приема се, че в ранна възраст децата не са в състояние да контролират напълно сфинктера на пикочния си мехур. Дори след премахване на памперса и видима готовност от страна на детето за това, все пак е нормално да се случи изпускане. След около 3-4 годишна възраст, децата обикновено се научават кога е време да посетят тоалетната и могат да задържат за кратък период нуждата си. Това е много по-трудно през нощта и именно поради тази причина мокрото легло сутрин не е нещо необичайно във възрастта между 3 и 5години.

 

Специалистите разграничават два вида нощната енуреза:

 

Първична: тя се среща по-често. Детето не е в състояние да контролира нощното уриниране в период от поне 6 месеца. Обикновено подобрение настъпва при достигане на пубертета. Причините са генетични фактори, забавяне на развитието, хормонални промени или нарушения на съня.

 

Вторична нощна енуреза: при този вид нощното напикаване се появява отново, след като е отминало за период от поне 6 месеца. Вторичната енуреза най-често се дължи на силен стрес и емоционални разстройства, по-рядко хронични и други заболявания.

 

Независимо от какъв тип е и от какво е причинена нощната енуреза, необходимо е да се подходи с особено внимание и търпение. Препоръчваме ви да потърсите консултация със специалист, тъй като проблемът почти винаги има психологическа конотация. Карането, обвиненията и униженията са крайно опасни, тъй като могат да влошат нещата.

 

При повечето деца нощното напикаване отшумява от само себе си и не изисква никаква намеса.  

 

Завършваме с някои насоки, които биха могли да бъдат полезни, за да намалите броя на нощните напикавания и по този начин по-бързо да елиминирате проблема.

 

Обяснете ясно на детето, че не бива в никакъв случай да се чувства засрамено и унизено. Почистете го и бъдете нежни. Разкажете му, че с възрастта това ще отшуми. Приканете го  да ви събуди, ако през нощта усети нужда да посети тоалетната.

 

Не се срамувайте от детето и не дискутирайте проблема, който има, с връстниците му и познатите си, още по-малко в негово присъствие.

 

При нощна енуреза специалистите препоръчват да се установи график за посещение на тоалетната, тъй като това ще помогне на детето по-лесно да постигне контрол над уринирането.

 

Добра практика е да подканяте мъника си да посещава тоалетната преди лягане. Давайте му оптимално количество течности през деня, но преустановете приема им два часа преди сън.

 

Не отлагайте премахването на памперса и не се завръщайте към него, само защото детето се напикава през нощта понякога. Пелените дават на децата известен комфорт и без лишаването от него, напредъка в контролирането на уринирането е труден.

 

Следете детето за други симптоми и промени в поведението. Много често нощното напикаване има психологическа причина. Посещение на ясла, нова детска градина, смяна на местоживеенето, загуба на приятел, семейни проблеми… всичко това може да е в основата на нощното напикаване. При това положение ще е необходимо да потърсите помощ от специалист. Той ще прецени нуждата от фармакологично лечение. Използваните лекарства ще бъдат предназначени да намалят желанието за уриниране (антидиуретици) или да контролират съня.

 

Всичко, което се иска от вас, е да подходите с търпение и да обичате вашия мъник, както винаги. Това и правилните грижи ще са достатъчни, за да се преборите заедно с нощното напикаване.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах